Boursin

Boursin

(Boursin® = fransk krämig färskost)

Engelsk översättning Boursin® = french cream cheese

Fransk översättning Boursin® = fromage à la crème

Italiensk översättning Boursin® = crema di formaggio francese

Tysk översättning Boursin® = Französischer Topfen, Weisskäse

Spansk översättning Boursin® = queso crema francés

Boursin är en krämig färskost från Normandie i Frankrike, skapat 1957 av Francois Boursin. Originalet var Ail & Fines Herbes" (Vitlök & och finhackade örter). Numera finns många varianter smaksatta på olika sätt.

  • Osttyp: Krämig färskost ("cream cheese") av komjölk. Registrerat varumärke.
  • Ursprung: Normandie, Frankrike.
  • Tillverkning: Färskost med extra grädde.
  • Form: Slät ostmassa.
  • Användning: Passar som brödpålägg och på ostbrickan efter maten tillsammans kex och frukt. Fungerar som smakhöjare i sås, soppa eller gryta. Ett alternativ till aromsmör i bakpotatisen och på köttbiten.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Slät ostmassa.
  • Snittyta: Slät ostmassa.
  • Konsistens: Krämig, slät, aningens grynig. Bredbar.
  • Smak: Fyllig, gräddig. Förekommer smaksatt på olika sätt (vitlök, peppar med mera).
  • Lagring: Lagras ej.
  • Fetthalt: Halvfet ost, omkring 30% fetthalt. Lättvarianter förekommer.
  • Förvaring: Kylskåp högst +8°C. Oöppnad förpackning hållbar i cirka 3 veckor.
  • Kommentar: Klassiska reklamslogans: "Du pain, du vin, du Boursin" (lite bröd, lite vin, lite boursin) och "Du pain, du Boursin, tout est bien" (lite bröd, lite Boursin, allt är bra).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om färskostar

Boursin hemsida