Om hönökaka

Fotograf/bild: Åkes Äkta Hönökakor ¤

Om hönökaka

(hönökaka, bohusländsk brödkaka = mjukt flatbröd, hölökakor)

Engelsk översättning hönökaka = swedish soft flatbread

Fransk översättning hönökaka = suédois moelleux pain plat

Italiensk översättning hönökaka = svedese morbida pane piatto

Tysk översättning hönökaka = Schwedisches weiches Fladenbrot

Spansk översättning hönökaka = sueco san plano suave

Hönökaka är en platt mjukkaka av vete- och rågmjöl. En variant av brödkakor. Ett klassiskt västkustbröd med ursprung från ön Hönö i Göteborgs norra skärgård. Industriellt bakas Hönökaka idag av Åkes Äkta Hönökakor och Pågens. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Om brödkakor.

Historia: Åke "Grytens-Karl" Johannesson startade sin bageriverksamhet på Hönö 1934, där han bakade "bagebrö". Man lagrade brödet länge och åt det även när det hade blivit torrt och hårt. Precis som med knäckebröd hålade man brödet i mitten för att kunna hänga upp brödkakorna på stänger. 1960 byggdes en ny fabrik i Torslanda för att klara den ökande efterfrågan från andra delar av Sverige.

Hölökakor kan man också hitta på internet, likartade hönökakan. Förmodligen är det bara en namnförväxling. Hönö ligger i Göteborgs skärgård, Hölö i Stockholms.

  • Brödtyp: Brödkaka.
  • Smak: Ganska smakneutralt.
  • Näring: Originalet = 297 Kcal/100g. Protein 11%, fett 6%, kolhydrater 48%, fibrer 3%, 1% salt och 31% vatten. Vattenhalten är lite lägre än i vanligt mjukt bröd och därmed är också näringsvärden lite högre. Glutenfri har mycket hög andel kolhydrater (~60%).
  • Alternativ vara: Annan brödkaka, hålkaka.
  • Försäljning: Förekommer i de flesta butiker, ibland även glutenfritt.
  • Jämförpris: Hönökaka kostar 30-50 kr/kg, vilket är ett lågt till medel brödpris. Originalet är dyrast. Glutenfri hönökaka kostar runt 100 kr/kg, vilket är ett högt brödpris.  Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Förvaras i rumstemperatur, hållbar i cirka en vecka. Se förpackning.

Ingredienser originalet: Vetemjöl, skållad rågsikt, vetegluten, socker, rapsolja, jäst och salt, samt emulgeringsmedel, enzymer och askorbinsyra. Brödet är fritt från konserveringsmedel, mjölk och transfetter.

Hembaka: Hembakad hönökaka brukar vara något fastare än vanligt mjukt bröd. Vattenhalt i degen cirka 40% - 1 dl vätska per 2,5 dl mjöl. I originalet används vetemjöl blandat med rågmjöl, rapsolja och vatten. Det förekommer dock recept med bara vetemjöl, smör i stället för matolja och mjölk i stället för vatten. Blanda mjöl med valfri mängd rågmjöl, vätska, jäst, matfett, sirap och salt. Låt degen jäsa i en timme. Kavla sedan ut till runda kakor, som pickas med gaffel eller kavlas med kruskavel. Gräddas slutligen i het ugn (250°C) cirka 7 minuter. Se recept > Hönökaka.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Om brödkakor

Högt och lågt jämförpris

Recept med Om hönökaka

Det finns 2 recept med Om hönökaka