Regler vin till mat
Vin innehåller tre grundsmaker, surt, sött och till viss del beska (tanniner), men inte salt. Vinet kan vara lätt eller fylligt. Ett vin känns fylligt om alkoholstyrkan är hög och om det är smakrikt, t.ex. fatlagrat. Vin förändras alltid tillsammans med mat, till det bättre eller sämre. Likaså maten av vinet, men mindre påtagligt.
Vid rätt val av dryck kan matupplevelsen förhöjas. Främst tack vare vinets syrlighet, men också pga dess fyllighet (alkoholhalt, smakrikedom). Några grundregler.
Så upplevs vin av matsmak - Passande vintyp:
Till salt mat passar syrligt, sötare och tanninrikare vin
Till söt mat passar sötare vin
Till syrlig mat passar syrligare (torrt, friskt) vitt & rött vin
Till besk mat passar syrligare (torrt, friskt) vitt vin
Till neutral, lätt mat passar lätta viner
Till smakrik mat passar smakrika viner
Till kraftfull mat passar fylliga röda och vita viner
Smaknerverna avtrubbas om smakrikt kommer före mjukt. Om fylligt serveras först blir det lätta vinet sedan platt och intetsägande.
Detta för att vitt vin oftast är lättare, mjukare än rött. Är det vita vinet dock fylligt/smakrikt och det röda är lätt/mjukt gäller inte regeln.
Ett torrt vin smakar surt om det serveras efter ett sött. Serveras ett sött vin till förrätten t.ex. sauternes till gåslever, bör en neutraliserande mellanrätt serveras innan huvudrätten.
Ett ungt och enkelt vin bör serveras före ett kvalitativt årgångsvin. Luften går ur måltiden om höjdpunkten infaller i början. Men dricks det mycket vin blir det att ”kasta pärlor efter svin”. Då är det bättre att som hunden välja godbitarna först. Fina viner kräver måttligt drickande.
Lika barn leka bäst?
En gammal regel säger att öl och vin inte hör till samma måltid. Som sagt, det är en gammal regel.
Sprit avtrubbar smaknerverna. Serveras snaps t.ex. till förrätten passar öl bättre till huvudrätten. De fina vinerna bör sparas till ett annat tillfälle. Starka välkomstdrinkar straxt före måltiden har samma effekt.