Åsa W Karlsson, sommelier

Regler vin till mat

Vin innehåller tre grundsmaker, surt, sött och till viss del beska (tanniner), men inte salt. Vinet kan vara lätt eller fylligt. Ett vin känns fylligt om alkoholstyrkan är hög och om det är smakrikt, t.ex. fatlagrat. Vin förändras alltid tillsammans med mat, till det bättre eller sämre. Likaså maten av vinet, men mindre påtagligt.

Vid rätt val av dryck kan matupplevelsen förhöjas. Främst tack vare vinets syrlighet, men också pga dess fyllighet (alkoholhalt, smakrikedom). Några grundregler.

Så upplevs vin av matsmak - Passande vintyp:
 

· Sälta minskar syra, sötma, beska     
  Till salt mat passar syrligt, sötare och tanninrikare vin
 
· Sötma minskar sötman i vinet            
  Till söt mat passar sötare vin
 
· Syra minskar vinets syrlighet              
  Till syrlig mat passar syrligare (torrt, friskt) vitt & rött vin
 
· Beska gör vinet stramare/beskare     
  Till besk mat passar syrligare (torrt, friskt) vitt vin
 
· Neutral mat tar stryk av smakrikt vin   
  Till neutral, lätt mat passar lätta viner
 
· Smakrik mat dödar ett lätt vin             
  Till smakrik mat passar smakrika viner
 
· Kraftfull mat gör vin mindre syrligt     
  Till kraftfull mat passar fylliga röda och vita viner
 
· Kryddhetta förstärker syra, beska      
  Till kryddhet mat passar halvsöta vita och fruktiga röda
 
Man kan naturligtvis vända på resonemanget och utgå ifrån vinet, t.ex. ”till ett fylligt vin passar kraftfull mat”. Vi väljer dock att utgå ifrån maten eftersom de flesta först bestämmer sig för maträtten och väljer sedan drycken. Vill man dock dricka ett exklusivt, fint vin bör dock välja mat efter vin.

 
Viners inbördes relationer
 
Om flera drycker serveras vid samma måltid gäller följande grundregler.
 
· Mjukt och lätt före smakrikt och fylligt
Smaknerverna avtrubbas om smakrikt kommer före mjukt. Om fylligt serveras först blir det lätta vinet sedan platt och intetsägande.
 
· Vitt vanligtvis före rött
Detta för att vitt vin oftast är lättare, mjukare än rött. Är det vita vinet dock fylligt/smakrikt och det röda är lätt/mjukt gäller inte regeln.
 
· Torrt före sött
Ett torrt vin smakar surt om det serveras efter ett sött. Serveras ett sött vin till förrätten t.ex. sauternes till gåslever, bör en neutraliserande mellanrätt serveras innan huvudrätten.
 
· Ungt före årgång?
Ett ungt och enkelt vin bör serveras före ett kvalitativt årgångsvin. Luften går ur måltiden om höjdpunkten infaller i början. Men dricks det mycket vin blir det att ”kasta pärlor efter svin”. Då är det bättre att som hunden välja godbitarna först. Fina viner kräver måttligt drickande.

Lika barn leka bäst?
En gammal regel säger att öl och vin inte hör till samma måltid. Som sagt, det är en gammal regel.

Sprit avtrubbar smaknerverna. Serveras snaps t.ex. till förrätten passar öl bättre till huvudrätten. De fina vinerna bör sparas till ett annat tillfälle. Starka välkomstdrinkar straxt före måltiden har samma effekt.
Läs mer

Smakklassning dryck

Matchning dryck med matsmak