I kapitlet "Smakklassning mat" beskrivs matsmak och matintensitet.
Sammanfattning:
2 intensitet: Magra och kraftfulla rätter.
7 matsmak: Neutral, salt, sur, söt, besk, smakrik, kryddig.
Summa 2 x 7 = 14 smakområden.
Smaken kan vara mer eller mindre intensiv.
Det är matens smak och intensitet som avgör val av passande dryck. Matintensitet omfattar matens kraftfullhet (mager-kraftfull) och smakens intensitet (ringa-utpräglad).
Kraftfull mat och val av dryck
Fet mat och fett i tillbehör t.ex. i gräddiga såser, har stor betydelse för såväl smakupplevelsen av maten som för valet av dryck. Fett lyfter fram smakämnena i mat.
Grundregel: Till mager (lätt) mat passar lätta drycker, till kraftfull (fettrik) mat passar fylliga.
Vin och kraftfullhet:
· Till lätt mat passar lätt vin.
· Till kraftfull mat passar fylligare vin.
· Lätt vin till kraftfull mat blir intetsägande.
· Fett minskar vinets syrlighet, gör det fruktigare.
· Fett minskar beskan i tanninrikt vin, vinet blir mjukare.
Passande vin till kraftfull mat:
· Fylligare vin
· Friskt (syrligt) vin
· Tanninrikt rött vin
· Fatlagrat vitt vin med frisk syra
Öl till kraftfull mat:
Till kraftfull mat passar medel kraftfulla och medelbeska öl bäst.
Lätta öl kan fungera med risk för att maten tar överhand.
Kraftfulla öl passar oftast bäst som njutningsöl och mindre bra till mat.
Smakintensiv mat och val av dryck
Smakens styrka (intensitet) har betydelse för val av dryck, men smakskillnader har större betydelse.
Grundregel: Ökad smakintensitet i mat matchas med ökad intensitet i dryck.
Vin och smakintensitet:
· Vinets karaktär ändras tillsammans med smakintensiv mat.
· Sälta & syra i mat dämpar vinets syrlighet & beska. Vinet upplevs fruktigare.
· Tydlig beska i mat dämpar syrlighet ochen förstärker beskan i vinet
· Tydlig sötma i maten dämpar vinets sötma och förstärker syrligheten.
Vin till smakintensiv mat:
· Vin med mycket syra till tydligt syrlig mat
· Syrligt vin till salt mat
· Vin med sötma till mat med sötma
· Vin med beska till syrlig mat
Öl och andra drycker till smakintensiv mat:
Smakrika öl fungerar väl som njutningsöl utan mat, eller ofta till smakrika rätter.