Nötallergi

Fotograf/bild: pixabay ¤

Nötallergi

(nötallergi, nötintolerans)

Engelsk översättning nut allergy, nut intolerance

Fransk översättning allergie aux noix, intolérance aux noix

Italiensk översättning allergia alle noci, intolleranza alle noci

Tysk översättning Nussallergie, Nussunverträglichkeit

Nötallergi och nötintolerans är överkänslighet mot nötter, till exempel mandel, hasselnöt, pekannöt, valnöt och paranöt. Jordnöt, kokosnöt, muskotnöt och sheanöt tillhör inte nötsläktet, men man kan även vara överkänslig mot dessa. Läs mer "Allergi mot baljväxter".

Förekomst: Nöt- och jordnötsallergi är några av de vanligaste allergierna, som ofta uppkommer redan som barn och det är normalt inte något som försvinner i högre ålder. I Sverige drabbas ungefär fem procent av alla barn. En person som är allergisk mot en sorts nöt är med stor sannolikhet allergisk även mot övriga nötter. Vissa nötallergiker är så känsliga att de kan känna av sin allergi enbart genom att vistas i samma rum som någon som äter en påse nötter eller jordnötter.

  • Symptom: En allergisk reaktion kommer ofta snabbt, inom några minuter. Vanliga symtom är klåda i mun och svalg, nässelutslag, svullnad runt ögon och i läpparna och andningsbesvär.  i värsta fall livshotande chocktillstånd (anafylaxi).
  • Diagnos: Ställs med blodprover och hudtester.
  • Behandling: Nötfri kost. Svåra fall behandlas med adrenalin.

Livsmedel som ofta innehåller nötter: Bakverk, choklad, frukostflingor-müsli, glass, kaffebröd, kakor, konfektyr, mandelmassa, marsipan, nougat, pesto, nötoljor.

 

Läs mer

Allergisidan.com