N.A. cantaloupe

Fotograf/bild: Film: Growing in the garden, N. A. cantaloupe

N.A. cantaloupe

(Nordamerikansk cantaloupe = nätmelon, myskmelon)

Latin: Cucumis melo reticulatus

Engelsk översättning North American cantaloupe, Aus. Rock melon, S. Afrika Spanspek = net melon, musk melon

Fransk översättning Cantaloup nord-américain = melon brodé, melon musqué

Italiensk översättning Cantalupo nordamericano = melone retato, melone muschiato

Tysk översättning Nordamerikanische Cantaloupe = Netzmelone, Moschusmelone

Spansk översättning Cantalupo nordamericano = melón neto, melón almizclero

Nordamerikansk cantaloupe anses vara en nätmelon, alltså inte tillhörande sortgrupp cantaoupemeloner trots namnet (läs mer > Nätmeloner). Den är dock snarlik Europeisk cantaloupe (läs mer > Cantaloupemeloner). Det finns olika sortvarianter, till exempel Athena, Divergent och Halona. Se film, klicka på "Growing in the garden" under bilden ovan.
  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Hemmahörande i USA, Mexiko.
  • Form och vikt: Rund med nätliknande hårt skal, som först är grönt och sedan gul-beige vid mognad. Vanligen små eller medelstora 10-15 centimeter stora med vikt 0,5-2 kilo. Ibland större, sorten North Carolina Giant väger 9-30 kilo. 
  • Skal/färg: Skalet har vanligen ljusgrön grundfärg som gulnar vid mognad, täckt av ett gulbeige fint reliefmönstrat nät. Oftast utan längsgående skåror, men skårade finns också.
  • Fruktkött: Saftigt. Vanligtvis orange med grön rand intill skalet.
  • Mognad: Sommarmelon. Skalet gulnar lite när den mognar och en svagt söt, blommig doft är märkbar (i rumstemperatur). Den mjuknar också något. Kläm försiktigt i blomänden som skall vara mjukare än skaftäden.
  • Smak: Frisk smak med måttlig sötma.
  • Alternativ vara: Europeisk cantaloupe eller annan sockermelon.
  • Säsong/försäljning: Året om.
  • Förvaring: 3-5°C. 10-14 dagar. 3-5 dagar vid 20°C.


VIKT & PORTIONSVIKT CANTALOUPE

Cantaloupe väger i butik vanligen 0,5-2 kilo. Andelen mjukt fruktkött av totalvikten i halvmogen melon är cirka 40% och i en fullt mogen 50-55%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.

Cantaloupe normtal

Råvikt

Kärnhus

Skal

Hårt kött

Ätbart

Portioner

 Halvmogen

1500 g

-10%

-20%

-30%

600 g

1,5

 Fullt mogen

1650 g

-10%

-20%

-15%

900 g

3


Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.



SÅ ANVÄNDS CANTALOUPE

Cantaloupe används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

Nätmeloner

Cantaloupemeloner

Matbiologi frukt

Meloner

Film: Flower carved in cantaloupe 1

Film: Flower carved in cantaloupe 2