Mandeldryck

Fotograf/bild: Dont Waste the Crumbs

Mandeldryck

(mandelmjölk, mandelgrädde)

Engelsk översättning almond milk

Fransk översättning lait d'amande

Italiensk översättning latte della mandorla

Tysk översättning Mandelmilch

Spansk översättning leche de la almendra

Mandeldryck ("mandelmjölk") är finmald sötmandel med lite bitter­mandel utrört i vatten som sedan silas. Man kan göra sin egen mandeldryck genom att mixa mandlar med vatten. Drycken smaksätt oftast med socker eller honung för att efterlikna mjölk, ibland med vanilj eller choklad. Är den tjockflytande kallas den "grädde". Får dock inte officiellt benämnas mjölk eller grädde. Mandeldryck är en mycket populär dryck i USA, där den svarar för 2/3-delar av försäljningen av mjölk och vegetabiliska drycker.

  • Fetthalt: ~1%.
  • Smak: Krämig fyllig, lätt sötaktig nötsmak.
  • Alternativ vara: Sojadryck, mellanmjölk.
  • Försäljning: Året runt. Vanligtvis lätt sötad, men osötad förekommer också. Även ekologisk. Ibland blandad med annan vegetabilisk dryck.
  • Jämförpris: Naturell inklusive ekologisk 20-30 kr/liter (standardmjölk ~10 kr/liter).
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.

Hälsa/näring: Mandeldryck har lågt energivärde (26 Kcal/g) lägre än minimjölk och en fetthalt motsvarande mellanmjölk. Mängden mättat, enkel- och fleromättade fetter är obetydlig. Laktos- och kolesterolfri. Sockerhalten, som består av tillsatta sötningsmedel, är något lägre (förekommer även osockrad). Vanligtvis är drycken vitamin- och mineral­berikad, men trots detta är halterna mycket låga jämfört med mjölk, undantaget kalcium som är något högre. Mandeldryck är laktosfri och passar därför som ett alternativ för laktosintoleranta.

Miljö: Mandelträden kräver mycket vatten, cirka 1,1 liter vatten per mandel. Detta är ett problem i vattenbristens Kalifornien, där den mesta mandeln odlas. 

Historia: Mandel i form av mandeldryck är känd i matlagning sedan 1500-talet både i den kristna och muslimska världen, inte minst som ett alternativ till mjölk under fastetiden.


SÅ ANVÄNDS MANDELDRYCK

Mandeldryck används som dryck eller i matlagning motsvarande mjölk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Sötmandel

Bittermandel