Svartöl

Svartöl

Svartöl härstammar från Köstritz i östra Tyskland. Ursprungligen ansågs detta mycket mörka öl vara speciellt bra för ammande mödrar (!). Jämför Milk Stout. Skalden Goethe levde på svartöl under en sjukdomsperiod då han inte kunde äta fast föda.

Ölet är speciellt populärt i Japan, dit det infördes för mer än 100 år sedan av tyska bryggare. Japans äldsta ölmärke heter Sapporo Black Beer och omnämns redan 1892. Ölet luktar choklad och har toner av rostat kaffe och fikon liknande stouts.

Fyllighet/kropp: Medelfylligt.
Färg: Brunsvart.
Alkoholvolym: 4-5%.
Beska: Låg till medel.
Smakrikedom: Rostad malt, chokladig.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Köstritzer Schwarzbier

Passar till smakrika och kryddiga grillade korv- och kötträtter. Kraftfulla ostar.

Karaktär: Svartöl innehåller svartmalt, vilket ger ölet tydligt rostad maltkaraktär och en brunsvart färg. Det är ett medelfylligt, starkt maltigt öl med medelbeska chokladtoner och låg sötma.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj