Wiener

Wiener

Wiener utvecklades ursprungligen i Österrikiska Wien på 1840-talet, inspirerad av pilsnern och har i sin tur varit förebild för Märzen. Klassisk Wiener är ovanligt numera. Svenskt "bayerskt öl" är snarast en sorts Wiener.

Numera är Wiener ett något diffust beteckning, ett öl på gränsen mellan ljust och mörkt, till färg av bärnsten eller kopparbrun. 

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Bärnstensröd till koppar.
Alkoholvolym: ca 5%.
Beska: Balanserat medelbesk.
Smakrikedom: Smakrikt. Lätt maltsötma. Rostat.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Cirka: Svenskt bayerskt öl.

Passar till smakrika, kryddiga rätter av kyckling, korv och fläsk. Mexikansk mat. Kryddiga ostar.

Karaktär: Wiener är ett medelfylligt, på gränsen till lätt öl bryggt på wienermalt. Det är maltigt, smakrik med viss sötma och rätt stor beska. Arom och smak skall ha ton av rostad malt.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj