Trancherkniv och gaffel

Fotograf/bild: H. W. Larsen

Köttknivar

(fryskniv, urbeningskniv, huggare, köttyxa, skinkkniv, laxkniv, trancherbestick, trancherkniv, tranchergaffel, stekgaffel)

Fryskniv: Blad 20-25 cm långt med sågtandad egg. Förvillande lik en brödkniv, men med skarpare tandning. Används för att skära i otinad eller halvtinad mat.

Urbeningskniv: Blad cirka 15 cm långt och 2 cm brett. Kniven skall ha ett avsmalnande blad med vass spets. Finns dels med styvt blad avsett för urbening av större köttstycken, dels med mjukt blad för fågel och fisk (se > Verktyg för att rensa fisk).

Huggare (köttyxa): Blad cirka 20 cm långt och 10 cm brett. En huggare skall vara tung, ju tyngre desto bättre, dvs desto effektivare hugger den igenom kraftiga ben.

Skinkkniv: Blad 25+ cm långt, cirka 3 cm brett. Bladet skall vara jämnbrett, mjukt lätt böjligt, slätt eller lätt tandat. Den används för att skära tunna längsgående skivor av skinka, lax e.d. Ett mycket bra redskap för att få jämntjocka skivor. 

Trancherkniv: Blad cirka 20 cm långt. Förekommer alltid tillsammans med tranchergaffel ("stekgaffel") och används för att skära upp en färdiglagad stek eller större fågel, dvs man trancherar köttet (fr. trancher). Verktygen är ofta exklusivare och vackert utsmyckade avsedda för tranchering vid matbordet framför matgästerna. Läs mer > skära, skiva.

Läs mer

skära, skiva, strimla

Film: Svenskt kött om knivar