Latin: Sargassum fusiforme
Grupper inom
Havstång:
Hiziki är en brun havsalg som bl.a. växer längs klipporna i östra Japan varifrån de importeras till Sverige. Hiziki kokas i cirka 12 timmar varvid den svartnar. Tången läggs att torka i solen varefter den förpackas.
Hiziki har kraftfull smak och är en eftertraktad asiatisk alg.
Hiziki används som andra alger tillsammans med annan mat. Vanligtvis blölägger man den i ca 15 minuter i kallt vatten för att svälla, varefter den först steks t.ex. i sesamolja några minuter och därefter täcks med blötläggningsvatten för att få koka på låg värme i cirka 45 minuter tills all vätska absorberats. Mot slutet kan den lämpligen smaksättas med lite japansk sojasås.
Recept med Hiziki }
Det finns 1 recept med Hiziki }
-
Pilgrimsmusslor med hiziki på japanskt vis (förrätt)
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan