gnocchi = Italian dough balls, dumplings
gnocchis, gnocchi = boules de pâte italienne
gnocco, gnocchi, gnocchetti, gnocchi di pane, gnocchi spinaci, malfatti, gnudi, strangolapreti
Nockerl, Gnocchi = Italienische Teigbällchen
ñoquis, gnocchi = bolas de masa italiana
Grupper inom
Klimp, degklump som mat:
Historia: Ursprungligen en italiensk snäckpastasort (läs mer > Spiralpasta, snäckpasta). Under romartiden tillreddes gnocchi av semolinagröt blandad med ägg.
Varianter: Det finns olika regionala varianter av gnocchi. Gnocchi di pane tillreds av brödsmulor motsvarar tyska Semmelknödel. I Lombardiet tillagas toskanska malfatti ("slarvigt gjorda") av ricotta, mjöl och spenat (se recept Malfatti). Gnudi är en annan variant tillredd av ricotta och mjöl eller smulat bröd. Resultatet är en mjukare, kuddlik anrättning än potatisgnocchi (se recept > Gnudi). Till vardags kallas gnudi i Italien ibland för "nudi" (it. nudo = naken), det vill säga utan fyllning. Gnudi ricotta e spinaci (med spenat, bild ovan t.h.), kallas ibland för strangolapreti ("präststrypare", it. strangolare = strypa, pretino = ung präst), det vill säga lagom stor för att fastna i halsen.
SÅ ANVÄNDS GNOCCHI
Gnocchi äts som förrätt, tillbehör till mat, eller används i soppor. Kan serveras som ensamrätt med olika såser, pesto, smält smör eller dylikt. Man brukar trycka till bollarna med en gaffel för att skapa ränder där sås kan samlas. Gnudi kan användas på samma sätt, men som ensamrätt är vanligast.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10