Tillagning mjöl- och degrätter

Fotograf/bild: Nisse i torpet

Tillagning mjöl- och degrätter

Spannmål är enligt Nationalencyklopedin "ett gemensamt namn på sädes­slagens mogna frukter, i första hand kärnor av stråsädesslagen". Till spannmål räknas främst sädesslagen ris, vete, majs, korn, havre och råg, men också annat som hirs, quinoa, durra och jobs tårar. I Kunskapskokboken har även nötter och frön förts till gruppen Spannmål. Läs mer > Om spannmål, sädesslag.


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS SPANNMÅL

Spannmål bearbetas till och används som gryn, kross, flingor, mjöl, pasta, matbröd och finbröd. Spannmål används också till annat, till exempel för framställning av margarin, soja och alkoholhaltiga drycker.

  • Om deg se > All slags deg.
  • Så tillagas ris se > Så tillagas ris. Se också > Sushi-skolan.
  • Så tillagas pasta se > Om pasta.
  • Så tillagas pannkaka och crêpes se > Om pannkakor av olika slag.
  • Så tillagas våfflor se > Så tillagas våfflor.
  • Så tillagas palt, kroppkakor o.d. se > Om kroppkakor, palt och kams
  • Så panerar man se > Så panerar man.
  • Baka matbröd se > Om brödbakning.
  • Baka finbröd > Om finbrödsbakning.
  • Baka pajer se > Om pajbakning. 
  • Baka tårtor och bakelser se > Så bakas tårtor och bakelser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-03

Läs mer

Så panerar man

Om brödbakning matbröd

Om pajer

Så tillagas ris

Om pasta

Så tillagas pannkaka och crêpes

Om finbrödsbakning, konditori

Sushi-skolan

Om spannmål och säd

Om våfflor, så tillagas våfflor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj