Fotograf/bild: Film: 33 kitchen hacks, 5-Minute Crafts
tillaga
(tillaga, tillagat, tillreda, tillrett, laga mat)
to cook, cooked
cuire, cuit
cusinare, cotto
kochen, gekocht
cusinar, cusinado
Grupper inom
Begrepp > Tillaga:
Tillaga (tillreda) = laga mat (fr. cuir). Akademins ordbok: "göra i ordning (mat) för förtäring vanligen bl.a. genom uppvärmning". På 1500-talet var det ett ord för markområde som tillhörde en gård (tilläga) till exempel ett vattenområde, eller om ekonomisk ersättning, penninghjälp och tullavgift. Man kan tillaga mat genom att på olika sätt koka (läs mer > koka) eller steka (läs mer > steka) matvarorna. Även råvaror kan tillagas till en måltid, men då brukar man använda begreppet "tillreda". Ett närliggande begrepp är också "bereda" (läs mer > bereda, förbereda). I Frankrike tillagningbegrepp mer mångtydiga (läs mer > tillaga - franska termer). Läs mer > Om matlagning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03