Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Så pannsteks rotfrukter
(rotsaksplättar, potatisplättar, rotsaksbullar, potatisbullar, restmat av rotsaker)
Grupper inom
Så pannsteks rotfrukter:
Potatis och andra rotfrukter kan råstekas eller först kokas för att sedan stekas.
Fettupptag vid stekning: Varor som steks tappar dels vatten genom avdunstning, men suger samtidigt åt sig en del av stekfettet. För att näringsberäkning skall bli korrekt i recept måste man därför ange fettabsorption. Läs mer > Fettupptag vid stekning.
SÅ RÅSTEKS ROTSAKER
Potatis av fast sort kan råstekas hel, tärnad, skivad, strimlad, riven eller mald. Riven eller mald kan den formas till plättar, bullar och kroketter. Klassisk husmanskost är rårakor och raggmunk. Utländska klassiker är tyskarnas rösti och engelsmännens hash browns. Läs mer > Så råsteks potatis.
Andra rotfrukter som morötter, rödbetor, rotpersilja, sötpotatis med flera, kan tärnas eller skivas och råstekas i panna (eller i ugn) på samma sätt som potatis. Alternativt ingå som pikant inblandning i råstekt potatis. Receptexempel > Morot- och kikärtsbiffar med dragon, citron och röd linssallad.
SÅ STEKS KOKTA ROTSAKER
Förkokning: Potatis och andra rotsaker kan förkokas en kortare stund för att sedan stekas. Förkokning passar större/tjockare enheter, vilket gör det lättare och snabbare att få varan genomstekt. Receptexempel > Panerad rotselleri. För att inte bränna paneringen och samtidigt få rotsellerin genomlagad måste den förkokas.
Rotsaksplättar: Potatisplättar består vanligtvis av kokt riven potatis som blandas med pannkakssmet, det vill säga med ägg, mjölk och mjöl. Smeten skall vara lätt halvtjock. De formas till platta, runda, halvtjocka mindre plättar, vilka steks i smör t.ex. i en plättlagg och serveras som tillbehör till maträtt. Se recept > Potatisplättar av kokt potatis... Man kan använda annan rotsaksmos på samma sätt.
Rotsaksbullar: Potatisbullar tillagas klassiskt av potatismos blandat med ägg och smör. Klassiskt är att krydda med muskot utöver salt och peppar. På motsvarande sätt kan mos av andra rotsaker användas eller blandas in i potatismoset. Rotsaksbullar kan även tillredas av rå potatis och av överbliven kokt potatis. Se recept > Potatisbullar.
Gårdagsrester: Att steka upp överbliven potatis eller andra rotsaker från tidigare måltider är ett bra sätt att hushålla med resurser. Överbliven kokt potatis klyftas och steks i matfett (se recept > Stekt potatis av kokt potatis). Av överbliven potatismos kan man steka potatisbullar ( se recept > Stekta potatisbullar och potatiskroketter).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-03