Olika lageröl

Olika lageröl

Underjäsning (lageröl) är den metod som vid 1800-talets början upptäcktes av Bayerska bryggare i Sydtyskland. Ölet man lagrade i kalla alpgrottor fick jästen att "gömma sig" på botten av karet, till skillnad från den tidigare överjäsningen där jästen lägger sig som ett skum ovanpå brygden.

Underjäst öl kallas lager, pga för att det lagrades flera veckor i grottorna. Dagens tillverkning innebär jäsning vid 5-9°C, följt av en mognad nära 0°C. Man använder olika slags jäst vid överjäsning än vid underjäsning.

Det första underjästa öltypen var mörkt och fylligt. Ganska snart bryggde man även ljusa lagersorter. Det moderna ljusa lagerölet föddes 1842 i staden Pilsen (Plzen), som då låg i Tyskland men numera i nordvästra Tjeckien. Där bryggdes den första pilsnern som är förebild för all annan ljus standardlager.

Från pilsnern utvecklades mildare, mindre beska varianter t.ex. Dortmunder (Export) som i sin tur är urmodern för den ljusa standardlager som idag helt dominerar världsmarknaden och som brukar benämnas Europeisk eller Internationell lager. I Nordamerika kom man att utveckla en lättare typ av ljus lager med inblandning av majs eller ris i maltet och som brukar benämnas Amerikansk lager.

Lageröl delas in i följande huvudgrupper.

• Mild lager (Amerikansk lager)
• Ljus medium lager (Internationell lager, Europeisk lager)
• Pilsner
• Mörk lager

Läs mer

Om mild lager

Om ljus medium lager

Om pilsner

Om mörk lager

Öljäsning

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj