Skink- och räkost på knäckebröd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om smältostar

(ostkräm, ostcreme, mjukost, bredbar ost, räkost, skinkost, champinjonost)

Engelsk översättning cheese spread, processed cheese

Grupper inom
Om smältostar:

Raketost

Smältost är processad (se nedan) eller mald ost som smälts samman med andra mjölkprodukter, vatten, konserveringsmedel, smältsalter (t.ex. E339, som ger jämn och fin ostmassa) och konsistens­givare (E450, E451, E452). Vattenhalt avgör konsistensen som kan vara krämig, bredbar eller skivbar. Som ostkräm och bredbar säljs varan i askar eller i tub, som skivbar oftast som små tärningar eller trianglar inpackade i folie var för sig. Smältostar har som bas i regel mild smak, som sedan får smak av någon smaksättare som räkor, skinka eller champinjoner. Det finns också smältost som efterliknar klassiska ostar som cheddar och ädelost. Välkända varumärken är Kavli, Fjällbrynt, Buko (Arla) och franska La vache qui rit (den skrattande kon).

  • Fetthalt: 1-30% eller mer.
  • Förvaring: Oöppnad i rumstemperatur, öppnad förpackning i kyla 0-8°C. Lång hållbarhet. Ej frysbar.

Mjukost används ofta av tillverkare som beteckning för smältost. Egentligen är mjukost motsatsen till hårdost. Ett annat begrepp som används i detta sammanhang är bredbar ost. Samtidigt används "smältost" ibland av leverantörer som beteckning på olika färskostar.

Processed cheese ("processad ost") är en snabb och billig metod för massframställning av smältost. Vi är bekant med den i form av ost på hamburgare. Sådan ost får lång hållbarhet och är värmebeständig tack vare emulgerings­medel. Se film nedan.

SÅ ANVÄNDS SMÄLTOST

Bredbar smältost används främst som smörgåspålägg. Fast mjukost används som dessertost. Ostkräm används av storkök i grytor, soppor, lasagne och andra ugnsrätter. Skivad fast processad ost används flitigt som mellanlägg i hamburgare. Bredbar smältost har vissa likheter med krämig färskost (eng. cream cheese) som Boursin eller Philadelphia och används på liknande sätt (läs mer > Om färskostar).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om ost, osttyper

Om färskostar

Film: Tillverkning processed cheese

Recept med Om smältostar

Det finns 2 recept med Om smältostar