Tryckkokare

Tryckkokare

Engelsk översättning pressure-cooker

Fransk översättning autocuiseur, cocotte-minute

Italiensk översättning pentola a pressione

Tysk översättning Schnellkochtopf

Spansk översättning olla a presión

Tryckkokare (fr. autocuiseur) är en typ av kastrull som tack vare ett tättslutande lock kan motstå ett inre övertryck. När locket stängts ökar trycket vid stigande temperatur. Vid högre tryck höjs vattnets kokpunkt som stiger till cirka 120°C. Ångan tvingas in i maten och koktiden förkortas med cirka 1/3-del. Tryckkokare skall vara försedd med säkerhetsventil. Läs mer > Fryspunkt, kokpunkt.

Historia: År 1679 skapade den franska fysikern Denis Papin, känd för sina studier om ånga, den första ångkokaren i avsikt att minska matlagningstiden (bild ovan t.h.). 1681 presenterade han sin uppfinning till vetenskapsakademien The Royal Society of London, i vilken han senare invaldes som medlem. 1864 började tillverkning i Stuttgart, Tyskland av tryckkokare i gjutjärn. I Frankrike kallad cocotte-minute (se > Cocotte, fransk gryta). 1924 kom den första kokboken för tryckkokare. och 1938 presenterades de första tryckkokaren för hemmabruk, som ställdes på spisen och den första elektriska tryckkokaren kom 1991.

För och nackdelar: Den stora fördelen är förkortade koktider, vilket är påtagligt vid långkok av kött (förutsatt att man har bråttom). Nackdelen är att man är begränsad i vad som kan lagas i den och för många att det är en pryl till att förvara. Det sägs att tillagningssättet är hälsosammare, men närmare belägg saknas. Huruvida smak och konsistens förbättras råder det olika meningar om. En tryckkokare kan vara en "kombo" med Slow Cooker (läs mer > Slow Cooker).

Tore Wretman i Svensk Husmanskost 1967: "Ett sådant tekniskt monstrum som tryckkokaren måste jag emellertid avvisa som hjälpmedel i de allra flesta fall. Den medger inte kontroll av det som kokas och förstör därigenom och på grund av trycket den naturliga konsistensen hos materialet. Nej, genvägar i tiden gives nästan aldrig - det får man acceptera i matlagningen som i andra sammanhang. Frågan är inte hur man skall förkorta tiden utan hur man skall använda den."

Recept, se filmer via länkar nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

tryckkoka

Slow Cooker

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Tryckkokning.se

Film: Rimmad oxbringa i tryckkokare

Film: Kycklinggryta i tryckkokare

Film: Risotto i tryckkokare

Film: Thaigryta i tryckkokare