Så grillas rotfrukter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så grillas rotfrukter

(grilla rotfrukter, grilla rotsaker, så grillas rotsaker, saltbakade rotfrukter)

Rotfrukter kan rågrillas. Hela rotfrukter tar lång tid att grilla, en bakpotatis kan ta 4 timmar, ibland längre om den är inpackad i folie eller om det är båsigt ute vilket kan störa grillvärmen. Så det gäller att vara ute i god tid och se till att rotfrukten är klar när köttet eller fisken är klar. För att korta grilltiden kan man grilla skivade rotfrukter, eller förkoka/förlaga varan, vilket också ger mjukare konsistens.

Allmänna råd:

  • Grilla skivade rotsaker: I stort sett kan alla skivade rotfrukter rågrillas, dock inte sötpotatis (se nedan). Klyftad, halverad och hel rotfrukt kan med fördel förkokas.
  • Förkoka rotsaker: Om rotfrukter förkokas 5-15 minuter går grillningen fortare och säkrare ur tidssynpunkt. Risken att få för rå eller för bränd vara minskar. En förkokt vara får också en mjukare konsistens. Förkoka i god tid och låt kokt vara kallna innan grillningen.
  • Grilla inte grönsaker (som har kort grilltid) tillsammans med rotsaker om inte rotsakerna förkokats.
  • Picka små hål i hel potatis, annars finns risk att de exploderar.
  • Använd matolja på snittytor och krydda gärna efteråt.
  • Kontrollera med trästicka att rotsaken är lagom tillagad, är mjuk rakt igenom.
  • Tillagningstider se > Grilltider rotfrukter.
  • Grill med lock rekommenderas för säkrare tillagningstid.

Hälsa: Grillad mat skall aldrig svartbrännas. Svartbrända bitar skärs bort. Svartbränd mat utvecklar ohälsosamma kancerogena ämnen.

Saltbakade rotfrukter: En god variant är att saltbaka potatis, rödbetor och morötter. Även hel vitlök lämpar sig att saltbakas. Fyll en gryta eller kastrull med grovt salt som blöts. Lägg rotfrukterna i saltet, lägg på lock och ställ kärlet på grillen. Stektid 30-60 minuter. Känn efter med sticka att rotfrukten är mjuk rakt igenom.

Bakpotatis: Picka små hål i potatisen för att de inte skall explodera. Rengör, men behåll skalet på. Välj jämnstora bakpotatisar så att blir de klara samtidigt. Känn efter med tandpetare att den är klar, tandpetaren skall lätt kunna stickas igenom potatisen. Grilla på indirekt (lättare) värme och vänd potatisen några gånger under grilltiden. För att inte svartbränna kan man linda in i aluminiumfolie, men detta tar extra lång tid. Tidsåtgången är ett problem, i synnehet vid underkattning. Då får man äta rå potatis eller kall, torr köttbit. Det tar 1,5 till 4 timmar (utan folie) att baka potatisen beroende på storlek. En normalstor bakpotatis (300 gram) tar i vanliga fall drygt 3 timmar i grill med lock. Om vädrets makter stör grillvärmen kan det ta ännu längre tid.

Rekommendation bakpotatis: Var ute i god tid, börja baka en timme eller mer tidigare än tänkt. Bakpotatis har den fördelen att den inte blir överlagad. En eller flera timmar "för länge" förstör inte potatisen. Säkrast är att i god tid förlaga i ugn. Om man inte äter potatisskalet finns det ingen anledning att lägga bakpotatisen på grillen. Man kan också förkoka potatisen i 15 minuter. Är man sent ute kan man micra potatisen, vilket är en fullgod variant.

Sötpotatis: Behåll skalet kvar. Bakas liknande bakpotatis och är inte heller känslig för överlagning. Sötpotatis måste grillas hel, det går inte att grilla den i bitar eller skivor på grillen. Den blir för mjuk och fastnar på grillen. Den kan visserligen grillas halverad eller skivad i folie, men det är bättre att grilla den hel och sedan dela. Sötpotatis går fortare att tillaga än bakpotatis. Hel grillas i runt en timme. En normalstor (300 gram) utan folie tar ungefär 45 minuter i en grill med lock.

Läs mer

Grilltider rotfrukter

Om grillning, halstring

Grilltips

Så grillas grönsaker }

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj