Munkjärn, munkpanna
Grupper inom
Stekpannor:
Munkpanna är en specialpanna för att grädda t.ex. äppelmunkar. Det är en tjock gjutjärnspanna med halvklotformiga hål vari munksmeten hälls. Gjutjärnet leder värme bra och behåller den höga värmen som behövs för munkarna. Förr var det vanligt med munkpanna i koppar som invändigt förtennats. Äppelmunkar kan också med fördel friteras.
SÅ ANVÄNDS MUNKJÄRN
En pannkaksliknande smet hälls i hålen och gräddas över het värme (glöd). När smeten jäst upp och underdelen fått fin färg, vänds bakverket för att gräddas den andra sidan. Har man en sådan panna med järnskaft och inte en vedeldad spis kan man ställa in pannan i het ugn (175-200°C). Se recept > Gammeldags munkar. Numera finns även elektriska munkspisar för munkälskare, tillika metallformar passande till utegrillar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Läs mer
Recept med Munkjärn, munkpanna
Det finns 2 recept med Munkjärn, munkpanna
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan