Infrysning bröd, frystid bröd
(Så fryser man bröd, Så tinar man bröd, Frystider bröd)
Frysa bröd kan man göra, men kvaliteten försämras påtagligt. Läs mer > Brödets åldrande.
Retrogradering (tillbakabildning) är en kemisk reaktion som överför ämnen till enklare molekylär struktur. Stärkelse i bland annat bröd och potatis som upphettats och sedan kylts ner retrograderar (läs mer > Stärkelse). Mjukt bröd retrograderar sakta men säkert med tiden, brödet hårdnar och blir smuligt. Kyla påskyndar processen, brödet åldras snabbare i kylskåp än i rumstemperatur. I synnerhet gäller detta vetemjölsbröd. Försök har visat att vetebröd som förvarats i kylskåp i 20 timmar känns lika gammalt som bröd som har förvarats i rumstemperatur i 75 timmar. Läs mer > Dagens eftersmak.
INFRYSNING BRÖD
- Frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg.
- Nybakat bröd som fått kallna klarar frysning bäst. Att frysa veckogammalt bröd är tämligen lönlöst.
- Grovt rågbröd som kavring och råglimpor bör först ligga och mogna någon dag innan de fryses.
- Fettrikt bröd som småkakor härsknar lätt och kan inte lagras någon längre tid.
- Skiva gärna matbröd innan infrysning.
- Förpacka lämpligtvis i dagsportioner. Mjukt bröd läggs i fryspåsar. Tryck ut luften ur påsar och förslut väl. Småkakor i burk. Tårtor kläs in i aluminiumfolie och läggs i kartong. Skriv datum på paketen.
LAGRINGSTID FRYST BRÖD
- Matbröd 6-12 månader.
- Vetebröd 6 månader.
- Finbröd som wienerbröd, sockerkaka, småkakor 3 månader.
- Tårtor och bakelser 1 månad.
TINING AV FRYST BRÖD
- Tina i rumstemperatur bör oftast ske med brödet kvar i förpackningen. Bröd med knaprig skorpa tinas utan förpackning. Brödskivor tar cirka 30 minuter att tina, vitt bröd och mindre matbröd 1-2 timmar, större matbröd upp till 8 timmar. Vetelängd 2 timmar. När brödet tinat bör det tas ur sin förpackning som oftast är fuktig innuti för att inte börja mögla. Låt lufttorka en stund och lägg in i ny torr påse.
- Tina i ugn är lämpligt för lätta bröd med spröd skorpa. Småbröd cirka 5 minuter i 200°C, större bröd i 5-10 minuter 175°C. Se kommentar Uppfräschning nedan.
- Tina i micro på upptiningsläget är lämpligt för mindre mängder. Tina brödet utan förpackning, gärna på hushållspapper. 1-5 minuter beroende på mängd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11