Förvaring matbröd

Förvaring matbröd

(Så förvaras bröd)

Bröd är färskvara som åldras naturligt. Läs mer > Brödets åldrande.

Mögel: Nybakat bröd är i stort sett sterilt. Möglar bröd beror det på omgivningen. Mögel är det största problemet, vid förvaring av bröd. Sådant bröd kastas, inte bara den mögliga biten och dess omgivning, utan helst hela brödet. Har någon del börjat mögla så finns osynligt mögel också på flera andra platser (läs mer > Mögelgifter). Andra problem som kan uppstå gör inte brödet oätligt ur hälsosynpunkt, bara mindre smakligt.


BRÖDS HÅLLBARHET
  • Vitt mjukt bröd med tunn och spröd skorpa som franskbröd, baguette och bergis förlorar snabbt i färskhet, skorpan blir seg och inkråmet torrt. Sådant bröd bör ätas nybakat, helst timmarna efter det har kommit ut ur ugnen.
  • Mörkt mjukt bröd av surdeg, skållat bröd och fullkornsbröd som innehåller gryn, flingor, kross, klippta och hela kärnor behöver vila någon dag för att bli som bäst. Detta för att vätskan i brödet ska få en jämnare spridning, vilket gör att brödet upplevs saftigare. Sådant bröd har god hållbarhet, cirka en vecka.
  • Hårt bröd har mycket lång hållbarhet om det förvaras torrt.
  • Skivat mjukt bröd håller sämre än oskivat.
  • Industribakat bröd kan innehålla tillsatser som förlänger hållbarhet och minska uttorkning. Hållbarheten förlängas om bröd förpackas i koldioxidgas i stället för luft, vilket sker för halvbakat vitt bröd (bake-off), mjuka kakor och muffins.


FÖRVARING BRÖD

  • Förvara i rumstemperatur. Allra bäst är faktiskt något högre än rumstemperatur. Att förvara bröd i kylskåp är sämre än i rumtemperatur, retrograderingen går snabbare (läs mer > Stärkelse). 
  • Påsar innesluter och bevarar brödets fukt, uttorkningen minskar, men samtidigt ökar mögelrisken. Utan påse bevaras en hård skorpa, men brödet torkar snabbare ur. Bagerier använder en kompromisspåse, till del plast till del papper.
  • Förvara i rena förpackningar. Diska brödburkar ofta för att undvika mögel. Lägg aldrig nytt bröd i gamla påsar.
  • Frysförvaring försämrar brödkvaliteten. Läs mer > Infrysning bröd, frystid bröd.


UPPFRÄSCHNING AV MATBRÖD

Fryst och äldre bröd kan fräschas upp genom upphettning i ugn eller brödrost, förutsatt att det inte tidigare hunnit torka ut för mycket. Frysta brödskivor kan läggas direkt i rosten. När brödet värms upp tillräckligt sätter Maillard­reaktioner igång vilket smakutvecklar brödet (läs mer > Maillardreaktion). Att lättfukta frallor eller bullar och stoppa in det i ugnen en stund i 200°C återupplivar brödet. Bröd som värms upp torkar snabbt ut och hållbarheten försämras, så uppvärmt bröd bör ätas direkt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11

Läs mer

Brödets åldrande

Stärkelse

Mögelgifter

Infrysning bröd, frystid bröd

Maillardreaktion

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj