Infrysning bröd, frystid bröd

Infrysning bröd, frystid bröd

(Så fryser man bröd, Så tinar man bröd, Frystider bröd)

Frysa bröd kan man göra, men kvaliteten försämras påtagligt. Läs mer > Brödets åldrande.

Retrogradering (tillbakabildning) är en kemisk reaktion som överför ämnen till enklare molekylär struktur. Stärkelse i bland annat bröd och potatis som upphettats och sedan kylts ner retrograderar (läs mer > Stärkelse).  Mjukt bröd retrograderar sakta men säkert med tiden, brödet hårdnar och blir smuligt. Kyla påskyndar processen, brödet åldras snabbare i kylskåp än i rumstemperatur. I synnerhet gäller detta vetemjölsbröd. Försök har visat att vetebröd som förvarats i kylskåp i 20 timmar känns lika gammalt som bröd som har förvarats i rumstemperatur i 75 timmar. Läs mer > Dagens eftersmak.


INFRYSNING BRÖD

  • Frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg.
  • Nybakat bröd som fått kallna klarar frysning bäst. Att frysa veckogammalt bröd är tämligen lönlöst.
  • Grovt rågbröd som kavring och råglimpor bör först ligga och mogna någon dag innan de fryses.
  • Fettrikt bröd som småkakor härsknar lätt och kan inte lagras någon längre tid.
  • Skiva gärna matbröd innan infrysning.
  • Förpacka lämpligtvis i dagsportioner. Mjukt bröd läggs i fryspåsar. Tryck ut luften ur påsar och förslut väl. Småkakor i burk. Tårtor kläs in i aluminiumfolie och läggs i kartong. Skriv datum på paketen.


LAGRINGSTID FRYST BRÖD

  • Matbröd 6-12 månader.
  • Vetebröd 6 månader.
  • Finbröd som wienerbröd, sockerkaka, småkakor 3 månader.
  • Tårtor och bakelser 1 månad.


TINING AV FRYST BRÖD

  • Tina i rumstemperatur bör oftast ske med brödet kvar i förpackningen. Bröd med knaprig skorpa tinas utan förpackning. Brödskivor tar cirka 30 minuter att tina, vitt bröd och mindre matbröd 1-2 timmar, större matbröd upp till 8 timmar. Vetelängd 2 timmar. När brödet tinat bör det tas ur sin förpackning som oftast är fuktig innuti för att inte börja mögla. Låt lufttorka en stund och lägg in i ny torr påse. 
  • Tina i ugn är lämpligt för lätta bröd med spröd skorpa. Småbröd cirka 5 minuter i 200°C, större bröd i 5-10 minuter 175°C. Se kommentar Uppfräschning nedan.
  • Tina i micro på upptiningsläget är lämpligt för mindre mängder. Tina brödet utan förpackning, gärna på hushållspapper. 1-5 minuter beroende på mängd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11