Havremjöl, skrädmjöl

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Havremjöl, skrädmjöl

(skräda, fullkornshavremjöl, havremust)

Engelsk översättning oatmeal

Fransk översättning farine d'avoine

Italiensk översättning farina d'avena

Tysk översättning Hafermehl

Spansk översättning harina de avena

Havremjöl är antingen skrädmjöl (fullkornshavremjöl) eller havremust. "Skräda" enligt Svenska Akademien innebär att "avskilja oönskade delar från" och att "inte skräda orden" innebär att "tala med hårda ord". Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Skrädmjöl som är glutenfritt tillverkas av hela havrekorn som först blötläggs, torkas och rostas i svag värme innan ytterskalet (agnarna) avlägsnas. Slutligen mals havrekärnorna inklusive kliskikt och grodd till mjöl. Med andra ord ett fullkornsmjöl som är glutenfritt. Även annat mjöl kallas/kallades ibland för skrädmjöl (skräda=skala).

Skrädmjölshistoria: Havre mognar sent på hösten, vilket förr innebar stor risk för mögelangrepp i det fuktiga klimatet när säden lades att torka på fälten. Med inflytande från Finland på 1600-talet löstes problemet med att man började torka säden i stora stenugnar, varefter kornen skalades på agnar och kärnorna maldes. Skrädmjöl har traditionellt haft starkt fäste i Värmland. Selma Lagerlöfs Mårbacka sålde "Mårbacka Havrekraft" runt om i Sverige och ett tag på export till Amerika. Selma själv sägs ha börjat varje morgon med en tallrik skrädmjölsvälling prydd av gräddrosor. Än idag kan man köpa skrädmjöl på Mårbacka malt av lokal havre på Stöpafors Kvarn norr om Sunne, den enda kvarvarande skrädmjölskvarnen. Där tillverkas mjölet på samma sätt idag som förr (se länk nedan).

  • Vikt/omvandling:  1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,6 dl.
  • Smak: Mjölet har en karaktäristisk "rostad" mandelsmak.
  • Alternativ vara: Rågmjöl, grahamnsmjöl.
  • Försäljning: Skrädmjöl säljs allmänt i butik, havremust är numera svårare att hitta. Det finns även ekologiskt och glutenfritt havremjöl att köpa.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.

Havremust är ångkokta havrekärnor som sedan torkats och finmalts till mjöl. Ångkokning ger mildare smak och gör havremjölet lättsmält passande till känsliga magar. Numera svår att hitta i butik. Kan förekomma i vällingpulver.

Hälsa/näring: Havre är ett näringsrikt sädesslag. Skrädmjöl innehåller cirka 16% protein, 6% fett och 56% kolhydrater, varav kostfibrer 8%. Mjölet är glutenfritt.

Miljö
: Det finns ekologiskt skrädmjöl att köpa i handeln.


SÅ ANVÄNDS HAVREMJÖL

Skrädmjöl används till gröt eller välling, kakbak, matbröd, pajer med mera. I bröddeg mest använt som smaksättare och bör högst utgöra 20%. Mjölet ger smuligt bröd, varvid extra fett i degen minskar smuligheten. Mjölet kan även strös på fil och yoghurt. Havremust används till välling och soppa. En gammal klassiker är nävgröt (läs mer > Om gröt).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02

Läs mer

Sädeskornets anatomi

Svenska landskapsrätter

Om välling

Om gröt

Om havreknäcke

Stöpafors Kvarn

Recept med Havremjöl, skrädmjöl

Det finns 3 recept med Havremjöl, skrädmjöl