Fotograf/bild: Shop Cordon-Bleu +
Såtös
(såskastrull, såtöspanna, sauteusepanna, stekvändning i luften)
skillet pan, saute pan
sauteuse
padella per spadellare
Sauteuse
sartén
Grupper inom
Stekpannor:
Såtös (fr. sauteuse) är en bastard mellan stekpanna och kastrull. Antingen en stekpanna med sluttande kant, eller en liten kastrull med sluttande kant (bild ovan). Botten skall vara tjock med god värmeupptagningsförmåga så att den fungerar väl som stekredskap. Har stekpannan i stället rak kant kallas den för traktörpanna eller platå (fr. sautoir, läs mer > Platå). Kärlen förväxlas ofta med varandra, även i Frankrike. Förekommer i rostfritt stål, koppar och aluminium. Kan också vara med keramisk eller non-stickbeläggning. Namnet kommer från franskans sauter (= hoppa/skutta) vilket köttbitarna anses göra när kocken knycker till med pannan och vänder innehållet i luften.
Såskastrull: I Sverige uppfattas en såtös främst som en "såskastrull". Redskapet är dock i grunden ett stekredskap, ett kärl i vilken man såterar (fr. fair sauter), det vill säga hastig stekning av något (läs mer > såtera, såté). Att kärlet uppfattas som en såskastrull i Sverige och inte som en stekpanna kan bero på att man kopplat ihop sauteuse med sauce (sås), men vi vet inte. Att kastrullvarianten fungerar väl som såskastrull är otvetydigt, men en såskastrull kan också vara en liten kastrull med raka kanter och med tunn botten, vilket inte gäller för en såtös.
SÅ ANVÄNDS EN SÅTÖS
Poängen med såtös, till skillnad från en platå med rak kant, är att man med ett handknyck kan vända maten i luften, som professionella kockar brukar göra. En såtös bör därför helst vara av lätt material som aluminium. En gjutjärnsstekpanna med sluttande kant fungerar inte för att den är för tung, dessutom tar den lång tid att få het. Att såtera innebär ju att hastigt steka/bryna något och i det professionella köket skall det gå fort. En såtöspanna kan med fördel användas till snabb tillagning av pannkakor som vänds i luften, till tärnat fint nötkött och kyckling, till råstekning av tärnad potatis, eller till skivade grönsaker som lök. Till allt som snabbt behöver stekas. Att vända i luften går snabbare att göra än att använda stekspade, men innebär också för tärnade varor vänds effektivare.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
Recept med Såtös
Det finns 3 recept med Såtös
-
Klassisk rösti på kokt potatis
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt fintärnad potatis i panna
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Stroganoff - strimlad nötbiff
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan