Pannkakslagg

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pannkakslagg

(crêpespanna, blinipanna)

Fransk översättning crépière

Pannkakslagg är en rund, platt stekpanna, cirka 25 centimeter i diameter, med låg sluttande kant. Den låga kanten gör det enkelt att komma in under pannkakan med stekspaden eller om man så vill för att kasta upp pannkakan och vända den i luften. En annan variant saknar nästan helt kant (bild ovan), vilket gör det ännu lättare att komma under med stekspaden, men fungerar inte bra för att vända pannkakor i luften. Laggar är vanligen tillverkade av gjutjärn. Lagg är ett annat ord för (stek-)panna.

Crêpespanna (fr. crépière) är fransosens varianter av pannkakslaggar. Kan vara panna med låg kant, eller en rund slät stekhäll vilket creperierna (gatuköken) använder.

Blinipannan är en mindre panna cirka 12 centimeter bred avsedd för blinis (bovete­plättar), små pannkakor eller dylikt. Har man en plättlagg fungerar den utmärkt till att laga små blinis.

Läs mer > Så tillagas pannkakor och crêpes.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-06

Läs mer

Plättlagg

Stekpannor

Så tillagas pannkaka och crêpes

Recept med Pannkakslagg

Det finns 3 recept med Pannkakslagg