Stekverktyg

Stekverktyg

(stekspade, stekpalett, hålslev, frityrslev, stektång, stekpincett, stekvändare, steknål, steksticka)

Engelsk översättning 1. spatula 5. skewer

Fransk översättning 1. spatule

Italiensk översättning 1. spatola

Tysk översättning 1. Bratenheber, Bratenwender 5. Schaumlöffel

Spansk översättning 1. espátula 2. paleta defreír

Stekverktyg finns för olika ändamål, varav stekspade och stektång är nästintill oumbärliga i normalköket.

  1. Stekspade är ett klassiska verktyget vid stekning. De finns i olika storlekar och i olika material. Metallspadar bör inte användas i pannor och kastruller tillverkade i non-stickmaterial.
  2. Stekpalett är en smal, rak, lång stekspade av böjlig stål.Används för att kunna komma under ordentligt t.ex. när man steker plättar eller crêpes.
  3. Stektång (salladstång, hushållstång, stekpincett = liten) är ett utmärkt komplement till stekspaden för att lyfta och vända matvaror. Det är bra att ha en enklare tång för att vända mindre bitar i stekpannan och en större tång för att greppa större köttbitar och mindre stekar t.ex. i ugnen eller på grillen. Tänk då på att tången öppnar sig tillräckligt mycket.

    Stekvändare är en gaffelliknande verktyg med tvärställda gaffelkrokar på en lång stång, som griper tag i varan när den skall vändas. Ett alternativ till stektång.

Spatel är ett mindre platt ofta spadformat redskap av metall, porslin, glas, eller trä. Används av kemister och konstnärer för omrörning eller blandning av något som är trögflytande. En läkare använder en träspatel för att trycka ner tungan vid undersökning av halsen. Inom gastronomin kan det vara namn på stekspade eller palett, ibland även avse en gummiskrapa.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-01

Läs mer

Stekpannor

Om stekning

Recept med Stekverktyg

Det finns 3 recept med Stekverktyg