Potatisgratänger

Potatisgratänger

(Janssons frestelse, Janzons frestelse)

Engelsk översättning potatoes au gratin

Fransk översättning gratin de pommes terres, Gratin Savoyard, gratin dauphinois

Italiensk översättning gratin di patate

Tysk översättning Kartoffelgratin

Spansk översättning patatas gratinadas

Potatisgratäng (fr. gratin de pommes terres) är ugnslagad potatisrätt bestående av skivad eller stavskuren rå eller kokt potatis, blandad med lök/vitlök, grädde/mjölk och kryddor. Toppas ofta med riven ost. Gräddas i hög ugnsvärme (225-250°C) i cirka en timme. Se recept.

Janssons frestelse är en svensk klassisk potatisgratäng av råskuren potatis varvat med skivad lök och rikligt med ansjovis. Grädde hälls över anrättningen som toppas med ströbröd. Gräddas cirka en timme i ugn. Serveras ofta till högtider som jul, påsk och midsommar på "sillbordet". Sägs vara namngiven efter operasångaren Pelle Janzon (1844-1889), vilket dock är omdiskuterat. Se recept.

Gratin Savoyard (fr.) består av skivad kokt potatis varvad med riven ost och smör, samt smaksatt med kryddor och vitlök. I formen tillsätts köttfond som sedan sätts in i ugnen på hög värme (225°C) i 40 minuter tills fonden kokat in. Serveras till kött.

Gratin dauphinois (fr.) är en klassisk potatisgratäng känd sedan slutet av 1700-talet. Rätten är namngiven efter f.d. provinsen Dauphiné i sydöstra Frankrike. En ugnsform gnids in med vitlök och smör. Formen fylls med tunt råskuren potatis blandat med crème fraiche (600 gram per kilo potatis). Tillagas en timme i ugn i 150°C. De sista 10 minuterna höjs temperaturen till 250°C för att få fint bränd yta. Serverades år 1788 till stekta sparvar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-
Läs mer

gratinera, griljera

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj