Färdig kolasås, karamellsås
Kolasås (karamellsås) är en trögflytande efterrättssås betående av grädde, smör, socker eller sirap med mera. Det finns ljus och mörk kolasås. Vid upphettning av ingredienserna sker diverse kemiska reaktioner som ger såsen brun färg och utvecklad smak. Läs mer > Maillardreaktion; Karamellisering. Färdig kolasås finns att köpa i handeln, vanligtvis i tub.
Dulce de leche är en form av ljus kolasås av kondenserad söt mjölk. Det förekommer färdig, konserverad dulce de leche att köpa i handeln. Ett annat sätt är att framställa varan genom att småkoka en oöppnad konservburk kondenserad söt mjölk i 1,5-3 timmar. Ju längre burken kokas desto smakrikare och tjockare blir såsen. Läs mer > Kondenserad mjölk.
PS: Namnet "kola" kommer av att man tidigare tillsatte ett extrakt av kolanöt.
SÅ ANVÄNDS KOLASÅS
Kolasås används varm eller kall till allehanda efterrätter, t.ex. glass med kolasås, eller som smaksättare av maträtter.
Läs mer
Recept med Färdig kolasås, karamellsås
Det finns 1 recept med Färdig kolasås, karamellsås
-
Banoffee, banan- och kolatårta
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan