Om mjöl

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om mjöl

(mjöla, mjölig, fullkornsmjöl, sammalt - sammalet mjöl, grovmalt mjöl, sportmjöl, fullkornsbröd, utmalningsgrad, siktat mjöl, fint mjöl, kärnmjöl, extra fint mjöl, valsmalt mjöl, stenmalt mjöl, giffighet)

Engelsk översättning 1. meal, flour 2. wholemeal flour 3. to flour, floury

Fransk översättning 1. farine 2. farine complète, farine entière 3. fariner, farineux

Italiensk översättning 1. farina 2. farina integrale 3. infarinare, infarinato

Tysk översättning 1. Mehl 2. Vollkornmehl 3. mit Mehl bestreuen, mehlig

Spansk översättning 1. harina 2. harina integral 3. ligeramente harina, harinoso

Grupper inom
Om mjöl:

Bagerimjöl

  1. Mjöl (fr. farine) produceras av alla slags sädesslag och fröer, i olika former och utmalningsgrad. Det finns även annat "mjöl" till exempel fiskmjöl. Läs mer om olika slags sädesmjöl, se > länkar nedan.
  2. Fullkornsmjöl (sammalet mjöl, grovmalt mjöl, sportmjöl) innehåller kornets olika delar (kli, groddrot och frövita). Det finns fullkornsmjöl av alla sädesslag till exempel grahamsmjöl (av vete). Fullkornsbröd bakas av minst 70 % fullkornsmjöl.
  3. Mjöla, mjölig (fr. fariner, farineux) = hälla mjöl över något, respektive något med mjöl, eller något som har mjölig karaktär.

Hälsa: Kli är fiberrikt och därför är också fullkornsmjöl fiberrikt. Fibrer anses allmänt vara hälsosamt.

Stärkelsemjöl (fr. farine d´amidon): Stärkelse finns i alla växter och kan användas som förtjockningsmedel. Vanligt vetemjöl innehåller 70% stärkelse. Redningsmjöl består i stort sett bara av stärkelse. Man kan koncentrera stärkelsen i alla mjöl och växtdelar t.ex. rötter. De vanligast förekommande stärkelsemjölen är matlagningsvete, majsstärkelse, potatismjöl och arrowrot. Läs mer > Om stärkelsemjöl, redningsmjöl.

Utmalningsgrad anger hur stor del av sädeskornet som återfinns i mjölet. Fullkornsmjöl med alla delar (kli, frövita, grodd) har 100 % utmalningsgrad. Ett siktat vetemjöl utan kli och grodd, har utmalningsgrad på 75-78%.

  • Siktat mjöl (fint mjöl, kärnmjöl) är mjöl där skal och grodd har avlägsnats, till exempel siktat vetemjöl och siktat rågmjöl/fint rågmjöl. Motsatsen är fullkornsmjöl. Sägs bara mjöl, vetemjöl, eller rågmjöl avses som regel siktat mjöl. Så kallade "siktkakor" är brödkakor på siktat mjöl. Läs mer > Om brödkakor.
  • Extra fint mjöl (valsmalt mjöl, stenmalt mjöl) är siktat mjöl som malts extra fint. Förr gjorde man det mellan stenblock, numera i valsmaskiner. Även siktat mjöl valsmals, men sägs bara "valsmalt" brukar man oftast avse extra fint malt mjöl. När mjölet valsas mellan stenar hettas det upp av friktionen till 110-125°C vilket ger mjölet karaktäristisk lätt söt arom och smak.

Giffighet är en benämning på mjölets kornighet. Ju kornigare ett mjöl känns när man gnider det mellan fingrarna, desto större är griffigheten.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Om vetemjöl

Rågmjöl

Havremjöl, skrädmjöl

Kornmjöl

Om stärkelsemjöl, redningsmängd