(mjöla, mjölig, fullkornsmjöl, sammalt - sammalet mjöl, grovmalt mjöl, sportmjöl, fullkornsbröd, utmalningsgrad, siktat mjöl, fint mjöl, kärnmjöl, extra fint mjöl, valsmalt mjöl, stenmalt mjöl, giffighet)
1. meal, flour 2. wholemeal flour 3. to flour, floury
1. farine 2. farine complète, farine entière 3. fariner, farineux
1. farina 2. farina integrale 3. infarinare, infarinato
1. Mehl 2. Vollkornmehl 3. mit Mehl bestreuen, mehlig
1. harina 2. harina integral 3. ligeramente harina, harinoso
Hälsa: Kli är fiberrikt och därför är också fullkornsmjöl fiberrikt. Fibrer anses allmänt vara hälsosamt.
Stärkelsemjöl (fr. farine d´amidon): Stärkelse finns i alla växter och kan användas som förtjockningsmedel. Vanligt vetemjöl innehåller 70% stärkelse. Redningsmjöl består i stort sett bara av stärkelse. Man kan koncentrera stärkelsen i alla mjöl och växtdelar t.ex. rötter. De vanligast förekommande stärkelsemjölen är matlagningsvete, majsstärkelse, potatismjöl och arrowrot. Läs mer > Om stärkelsemjöl, redningsmjöl.
Utmalningsgrad anger hur stor del av sädeskornet som återfinns i mjölet. Fullkornsmjöl med alla delar (kli, frövita, grodd) har 100 % utmalningsgrad. Ett siktat vetemjöl utan kli och grodd, har utmalningsgrad på 75-78%.
Giffighet är en benämning på mjölets kornighet. Ju kornigare ett mjöl känns när man gnider det mellan fingrarna, desto större är griffigheten.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04