
Allergi mot grönsaker, baljväxter
(Överkänslighet mot grönsaker 1. allergi mot baljväxter 2. allergi mot ärtprotein)

Hypersensitivity to vegetables 1. allergy to legumes 2. allergy to pea protein

Hypersensibilité aux légumes 1. allergie aux légumineuses 2. allergie aux protéines de pois

Ipersensibilità alle verdure 1. allergia ai legumi 2. allergia alle proteine dei piselli

Überempfindlichkeit gegen Gemüse 1. Allergie gegen Hülsenfrüchte 2. Allergie gegen Erbsenprotein

Hipersensibilidad a las verduras 1. alergia a las legumbres 2. alergia a la proteína de guisante
Överkänslighet mot grönsaker förekommer främst avseende baljväxter (läs mer > Om ärtväxter) och särskilt mot soja och jordnötter. Mot grönsaker i övrigt kan överkänslighetsreaktioner förekomma vilka dock sällan är av allergisk art. Vanligen tolereras upphettade frukter och grönsaker bättre, vilket beror på att det protein/allergen som ger upphov till reaktionerna förstörs av hetta. Överkänsligheten uppträder oftast redan hos barn och består livet ut.
BALGVÄXTER
Allvarligast är reaktion på nötter (läs mer > nötallergi) och soja (läs mer > Sojaproteinallergi). Bönor och linser är generellt svårsmälta och ger vanligen besvärande gasbildning, De innehåller lektiner som hämmar upptag av näringsämnen och kan påverka bakteriefloran. Bondbönor kan vara särskilt besvärande och kan orsaka favism, en ärftlig enzymbristsjukdom (läs mer > Om bönor). Överkänslighet mot flera baljväxter samtidigt är vanligt.
ÖVRIGA GRÖNSAKER, FRUKT
Korsallergi innebär att man reagerar på allergiämnen från annan källa, vilket beror på att vissa växter är släkt med varandra och därför producerar proteiner som är lika. Korsallergi är särskilt vanligt hos björkpollenallergiker.
Korsreaktioner (källa: Astma- & Allergilinjen):
- Pollenallergiker kan reagera på stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel, avokado), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal) och jordgubbar. Symptom liknade pollenallergin.
- Gräsallergiker kan reagera på jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat och lök.
- Gråboallergiker kan reagera på selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö och muskotnöt.
- Latexallergiker (naturgummi t.ex. gummihandskar) kan reagera på banan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter, skaldjur och tomat. Symptom som klåda i munnen, andningssvårigheter, mag- och tarmbesvär.
Läs mer
Sojaproteinallergi Nötallergi Om ärtväxter Om bönorExterna länkar
Celiakiförbundet