Sojaproteinallergi

Sojaproteinallergi

(övernkänslighet mot soja)

Engelsk översättning

allergic to soy protein

Fransk översättning

allergique aux protéines de soja

Italiensk översättning

allergia alle proteine di soia

Tysk översättning

allergisch gegen Sojaprotein

Spansk översättning

alérgico a la proteina de soja

Allergi mot sojaprotein är relativt ovanligt. Mindre än 1% av befolkningen drabbas. De som är sojaallergiker är vanligen även allergisk mot andra födoämnen.

  • Symtom: Svullna läppar, nässelutslag, eksem, magsmärtor, diarré och ibland luftrörsproblem. Kan ge chockverkande symtom. Barn kan få dålig viktökning.
  • Behandling: Undvika all mat och dryck som innehåller sojaprotein. Allergiker med svåra symtom kan behöva medicin och akut vård.
  • Förekomst: Sojaprotein förekommer ofta i hel- och halvfabrikat av bröd, korv, hamburgare, köttbullar och i andra färsprodukter, samt i kryddblandningar. Överkänsliga bör även vara observant på livsmedelstillsatser, främst konsistensgivare till exempel E426 Sojabönshemicellulosa.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

E426 Sojabönshemicellulosa Sojabönor

Externa länkar

Celiakiförbundet

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem