
Sojaproteinallergi
(övernkänslighet mot soja)

allergic to soy protein

allergique aux protéines de soja

allergia alle proteine di soia

allergisch gegen Sojaprotein

alérgico a la proteina de soja
Allergi mot sojaprotein är relativt ovanligt. Mindre än 1% av befolkningen drabbas. De som är sojaallergiker är vanligen även allergisk mot andra födoämnen.
- Symtom: Svullna läppar, nässelutslag, eksem, magsmärtor, diarré och ibland luftrörsproblem. Kan ge chockverkande symtom. Barn kan få dålig viktökning.
- Behandling: Undvika all mat och dryck som innehåller sojaprotein. Allergiker med svåra symtom kan behöva medicin och akut vård.
- Förekomst: Sojaprotein förekommer ofta i hel- och halvfabrikat av bröd, korv, hamburgare, köttbullar och i andra färsprodukter, samt i kryddblandningar. Överkänsliga bör även vara observant på livsmedelstillsatser, främst konsistensgivare till exempel E426 Sojabönshemicellulosa.
Läs mer
E426 Sojabönshemicellulosa SojabönorExterna länkar
Celiakiförbundet