
Om ärtväxter
(ärtväxter, baljväxter, skidväxter)
Latin: Fabaceae (Leguminosae)

legumes, pulses, pea and bean family

légumineuses

leguminose

Hülsenfrüchtler, Leguminosen

fabáceas, leguminosas
Ärter vs böner: Ärter är snarlika bönor men olika på följande sätt (i allmänhet). Ärtplantan trivs bra i mildare klimat och inte i för hög värme. Bönor gillar däremot värmen, producerar inte i lägre temperaturer och är frostkänslig. Ärtstjälken brukar vara ihålig och solid på bönor. Ärtfröerna är i allmänhet runda och oftast gröna, medan bönornas form och färg varierar avsevärt. Ärterna brukar skördas omogna och är då ömtåliga och förstörs snabbare än bönor. Bevaras därvid bäst fryst. Bönor behöver längre tillagningstid särskilt när de torkats och vissa för att de innehåller gifter som måste avlägsnas. Gröna ärter kan ätas råa, medan gröna bönor bör kokas.
Begreppen ärter och bönor: Begreppen ärta och böna kan betyda olika saker och används lite om vart annat. Det kan avse själva fröet eller hela frukten (frö med balja). Ibland sägs att en böna innehåller ärter, eller att en ärta innehåller bönor. Biologiskt inbegriper "ärtväxter" även bönor och både Ärter och Bönor är namn på släkten, samtidigt som det finns ärter och bönor som inte tillhör släktena. Till exempel tillhör inte duvärt och kikärt släktet Ärter (Pisum). Det kan lätt bli lite osäkert vad som menas i en text. Egentligen bör vi tala om baljväxter, balja och fröer i stället. Särskilt svårt blir det vid språköversättning att reda ut begreppen. I England är "legym" detsamma som baljväxter, medan begreppet har en vidare betydelse i andra länder (läs mer > Om grönsaker). I engelskans används också begreppet "pulses" (puls = växling) om baljväxter eftersom de används i växelbruk för att berika jorden (läs mer > Växelbruk).
Historia: Begreppet "böna" avsåg från början i Europa örter som bondböna, kikärter och andra baljväxter. Från Asien tillkom sojabönor och i takt med upptäckten av "den nya världen" (Amerika) inkluderades arterna i släktet Phaseolus (= bönsläktet) med ursprung från Mellanamerika och Anderna. Därmed blev det lite rörigt och begreppsförvirringar. Begreppet böna har också används om andra örters frön med liknade form bland annat om lupiner, vanilj- kaffe- och kakaobönor med mera.
SLÄKTEN ÄRTVÄXTER
För de flesta västlänningar är ärter och bönor bara en grönsak av måttligt intresse. För sydamerikanen, afrikanen och asiaten är det en del av vardagslivet. För biologen är ärtväxter ett invecklat historia, men som kulinariskt främst avser nedan angivna släkten. Det vi i dagligt tal kallar bönor omfattar släktena Bönor, Vickersläktet, Vignasläktet och Sojabönslätet (läs mer > Om bönor).
- Ärter (Pisum) är ett släkte med tre olika arter varav arten Trädgårdsärt är den gastronomiskt intressanta. Läs mer > Om ärter.
- Kikärter (Cider) är ett släkte asiatiska ärter. Till skillnad från Ärter har de fast konsistens efter tillagning (om de inte kokats för länge). Det finns många olika sortvarianter. Läs mer > Kikärter.
- Duvärter (Cajanus) är ett släkte med 37 arter hemmahörande i Afrika och Asien, varav arten Duvärt är den kulinariskt intressanta. Läs mer > Duvärt.
- Bönor (Phaseolus) är ett släkte med ett 70-tal arter hemmahörande främst i Mellanamerika, varav de flesta odlas som föda, några få som prydnadsväxter. De flesta "bönor" som vi äter tillhör detta släkte. Läs mer > Bönsläktet.
- Vickersläktet (Vicia) är ett släkte med cirka 150 kända arter varav arten bondböna (Vicia faba) är intressant ur kulinarisk synpunkt. Den mjukare varianten Åkerböna används främst som foder till hästar och andra djur. Läs mer > Bondbönor.
- Vignabönsläktet (Vigna) är ett släkte med en så där 150 arter, varav adzuki-, black eye- och mungbönor är mest kulinariskt intressanta. Läs mer > Vignabönor.
- Sojabönsläktet (Glycine) är ett släkte med ett 10-tal arter, varav arten sojaböna (Glycine max) är en mångsidig art av mycket stor okonomisk betydelse. Läs mer > Sojabönor.
- Linssläktet (Lens) är ett släkte med fyra arter varav arten Lins är kulinariskt intressant. Läs mer > Om linser.
- Jordnötssläktet (Arachis) är ett släkte med ett 70-tal arter där arten Jordnöt är gastronomiskt intressant (ej med på bilden ovan). Efter blomning böjer sig skaftet ner och frukten växer till under jord. Läs mer > Jordnötter.
- Lupinsläktet (Lupinus) tillhör ärtfamilen (ej med på bilden ovan). Fröna används ibland som föda. De är avvikande i det att de inte innehåller någon stärkelse, har hög andel protein (30-40%) och fett (5-10%). Många arter innehåller bittra och giftiga alkaloider och måste blötläggas flera dagar för att laka ur och kokas sedan tills de är mjuka.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Produktion ärtväxter Om ärter Bönsläktet Om grönsaker Växelbruk Duvärt Kikärter Om bönor Vignabönor