Vetegroddar

Vetegroddar

Engelsk översättning

wheat germ

Fransk översättning

germe de blé

Italiensk översättning

germe di grano

Tysk översättning

Weizenkeime

Spansk översättning

germen de trigo

Vetegroddar (fr. germe de blé) är växtens embryo som utgör cirka 3% av vetekärnan. Läs mer > Sädeskornets anatomi.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 35 gram. 100 gram = 2,85 dl.
  • Smak: Nötaktig.
  • Alternativ vara: Havrekärnor även kallat havregroddar.
  • Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: I grodden finns alla ämnen t.ex. protein, vitaminer och mineralämnen. Mycket hög proteinhalt (25%), högt fiberinnehåll (ca 22%) och extra rikt på E-vitamin. Det finns nyckelhålsmärkta vetegroddar.


SÅ ANVÄNDS VETEGRODDAR

Vetegroddar skall inte förkokas utan används som de är. Kan tillsättas bröddeg och ingå som grötingrediens. Av groddarna gör man också vetegroddsolja (läs mer > Andra oljor).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Sädeskornets anatomi Havrekli

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem