Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal: 4

Om korv, tillverkning >

 

 

Om spekning, spicken >

 

 

Så saltas, rimmas kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 1675

GBR (GI) / port: 0

Recept: 6699 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 22%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 650 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om korv, tillverkning > Äts ej

Om spekning, spicken > Äts ej

Så saltas, rimmas kött > Äts ej

...

Tillagning (1 tim 30 min + 24 tim )

  1. Blanda: Köttet males två gånger på köttkvarn, späcket skäres i små tärningar. Man kan också mala hälften av späcket och skära resten i små tärningar. Korvsmeten blandas till lagom konsistens att stoppas och kryddas. Späcket blandas i mot slutet. 
  2. Korvstoppa: Smeten stoppas rätt hårt i väl sköljda krokfjälster. 
  3. Salta: När korvarna är uppbundna tar man fram en stor bunke och täcker botten med ett lager av grovt salt. Lägg i korvarna och täck dem med ytterligare ett lager salt. Korvarna ska stå i saltet ett dygn och vändas någon gång under tiden. 
  4. Torka: När saltningen är klar tas korvarna upp, torkas av och hängs luftigt i köket så att de får torka till. Korven förvaras sedan torrt och svalt. Sedan korven är tillverkad skall den torkas så att sältan tränger ut och korvskinnet vitnar.
  5. Användning: Korven används skivad som annan påläggskorv typ salami.

Kockens kommentar

Korv som inte saltats ordentligt kan bli livsfarliga bakteriehärdar vid långvarig förvaring. Läs mer och om saltning av kött > Så saltas, rimmas kött. Läs mer om korvtillverkning, se > Om korv.

Spicken är gammalt ord för saltad vara. Läs mer > Spekning, spicken.

Västerlösa är en ort i Östergötland söder om Linköping.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem