
Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 1675

GBR (GI) / port: 0
Recept: 6699 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 22%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om korv, tillverkning > Äts ej
Om spekning, spicken > Äts ej
Så saltas, rimmas kött > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Enligt fotograf ovan
Tillagning (1 tim 30 min + 24 tim )
- Blanda: Köttet males två gånger på köttkvarn, späcket skäres i små tärningar. Man kan också mala hälften av späcket och skära resten i små tärningar. Korvsmeten blandas till lagom konsistens att stoppas och kryddas. Späcket blandas i mot slutet.
- Korvstoppa: Smeten stoppas rätt hårt i väl sköljda krokfjälster.
- Salta: När korvarna är uppbundna tar man fram en stor bunke och täcker botten med ett lager av grovt salt. Lägg i korvarna och täck dem med ytterligare ett lager salt. Korvarna ska stå i saltet ett dygn och vändas någon gång under tiden.
- Torka: När saltningen är klar tas korvarna upp, torkas av och hängs luftigt i köket så att de får torka till. Korven förvaras sedan torrt och svalt. Sedan korven är tillverkad skall den torkas så att sältan tränger ut och korvskinnet vitnar.
- Användning: Korven används skivad som annan påläggskorv typ salami.
Kockens kommentar
Korv som inte saltats ordentligt kan bli livsfarliga bakteriehärdar vid långvarig förvaring. Läs mer och om saltning av kött > Så saltas, rimmas kött. Läs mer om korvtillverkning, se > Om korv.Spicken är gammalt ord för saltad vara. Läs mer > Spekning, spicken.
Västerlösa är en ort i Östergötland söder om Linköping.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv