Strandkål, primör på edvardianskt vis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kockskolan:

 

Om strandkål >

 

 

Så odlas strandkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Strandkål, primör på edvardianskt vis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 42

Kcal / portion: 10

GBR (GI) / port: 0

Recept: 40 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 1%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 4%

Portionsvikt: 24 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om strandkål > Äts ej

Så odlas strandkål > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på English Heritage under bilden ovan. På bilden visas strandkålsskott som fått växa täckta från solljus som gör dem bleka liknande vit sparris och endiver vilket ger spröda och milda grönsaker. Utan skydd blir de gröna med bitter smak. Filmen "sea kale is very popular with the wealthy...the green for the servants". Läs mer > Odla strandkål.

  1. Sås: Tillred smörsås om sådan önskas. Se separata recept via länk nedan. Extra tidstillägg 30 minuter.
  2. Ansa och skölj kålskotten. 
  3. Koka: I filmen kokas skotten i 20 minuter men det är att överkoka de späda grönsakerna på gammaldags vis. I stället bör de blancheras, kokas i högst 2 minuter och sedan kylas av i iskallt vatten. Däremot behöver gröna stjälkar och blad längre koktid. Testa med att provlaga en stjälk. 
  4. Severa som vårprimör med smörsås, eller som tillbehör till mat.

Kockens kommentar

I filmen serveras strandkålen med klassisk engelsk så kallad Melted butter sauce. Det är en falsk smörsås eftersom den traditionellt innehåller mycket lite eller inget smör. Snarlik vad som i Frankrike kallas Sauce bastarde, eller Sauce au beurre. Vi rekommenderar dock att servera hollandaise till grönsaksprimören eller någon annan smörsås enligt länkar nedan.

English Heritage: Filmen och receptet från English Heritage Trust är en välgörenhets­organisation som förvaltar över 400 historiska monument, byggnader och platser för att "väcka Englands historia till liv för över 10 miljoner människor varje år". Platserna är väl värda en omväg. Läs mer > Om strandkål.

Passar till

Meltid butter sauce

Sauce batarde, falsk hollandaise

Hollandaise

Sauce vin blanc

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem