
Strandkål, primör på edvardianskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 42

Kcal / portion: 10

GBR (GI) / port: 0
Recept: 40 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 1%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på English Heritage under bilden ovan. På bilden visas strandkålsskott som fått växa täckta från solljus som gör dem bleka liknande vit sparris och endiver vilket ger spröda och milda grönsaker. Utan skydd blir de gröna med bitter smak. Filmen "sea kale is very popular with the wealthy...the green for the servants". Läs mer > Odla strandkål.- Sås: Tillred smörsås om sådan önskas. Se separata recept via länk nedan. Extra tidstillägg 30 minuter.
- Ansa och skölj kålskotten.
- Koka: I filmen kokas skotten i 20 minuter men det är att överkoka de späda grönsakerna på gammaldags vis. I stället bör de blancheras, kokas i högst 2 minuter och sedan kylas av i iskallt vatten. Däremot behöver gröna stjälkar och blad längre koktid. Testa med att provlaga en stjälk.
- Severa som vårprimör med smörsås, eller som tillbehör till mat.
Kockens kommentar
I filmen serveras strandkålen med klassisk engelsk så kallad Melted butter sauce. Det är en falsk smörsås eftersom den traditionellt innehåller mycket lite eller inget smör. Snarlik vad som i Frankrike kallas Sauce bastarde, eller Sauce au beurre. Vi rekommenderar dock att servera hollandaise till grönsaksprimören eller någon annan smörsås enligt länkar nedan.English Heritage: Filmen och receptet från English Heritage Trust är en välgörenhetsorganisation som förvaltar över 400 historiska monument, byggnader och platser för att "väcka Englands historia till liv för över 10 miljoner människor varje år". Platserna är väl värda en omväg. Läs mer > Om strandkål.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)