Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 6

Om glasyr, glasering >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 169

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1016 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 14%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 115 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om glasyr, glasering > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

...

Tillagning

Denna sås är avsedd till nappering av fisk. Fisken kokas i vitvinslag "ā court mouillement". Kokspadet används till såsen. Läs mer > Så kokas fisk.

  1. Fonden skall vara av en vinbaserad ljus buljong extra nerkokad (fond de cuisson, läs mer > Om buljong och fond). Vinet i buljongen skall vara av god kvalitet.
  2. Sauce vin blanc "par reduction" (reducerad vitvinssås): Koka upp fonden och tillsätt grädde. Låt sjuda tills lagom tjock. Kontrollera med en sked att såsen bildar ett jämntjockt lager på baksidan utan att rinna av. Sila såsen i en chinois eller såll. Smaka av.
  3. Såsen kan användas som den är. Montera (rör ner) i så fall några klickar kallt smör. Eller berika såsen ytterligare enligt nedan. 
  4. Sauce vin blanc "ā glacer" (se film, klicka på Laurent Nadiras under bilden): Håll vinsåsen varm i vattenbad.
  5. Vispa grädde till fast skum.
  6. Lägg äggulor i en kastrull, tillsätt lite fond eller vatten. Vispa samman och värm upp på svag värme (< 70°C). Gulorna får inte koagulera (läs mer > Koagulation).
  7. Vispa ner vinsåsen. Tillsätt vispad grädde och rör samman försiktigt.
  8. Nappera: Nu kan såsen användas till att glasera fisk eller annat. Häll såsen över förlagad fisk.
  9. Gratinera hastigt den förlagade fisken i ugn eller i en salamander.

Kockens kommentar

Såsen passar utmärkt till ljust kött, kokt fisk- tamfågel- eller kalvköttsrätter. Läs mer > Om ljusa såser.

Tillhörande recept

Hemlagad kalvbuljong, kalvfond

Hemlagas hönsbuljong, hönsfond

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem