Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 147
            Kcal / portion: 169
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1016 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 14%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om glasyr, glasering > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Larent Nadiras
Tillagning
Denna sås är avsedd till nappering av fisk. Fisken kokas i vitvinslag "ā court mouillement". Kokspadet används till såsen. Läs mer > Så kokas fisk.
- Fonden skall vara av en vinbaserad ljus buljong extra nerkokad (fond de cuisson, läs mer > Om buljong och fond). Vinet i buljongen skall vara av god kvalitet.
 - Sauce vin blanc "par reduction" (reducerad vitvinssås): Koka upp fonden och tillsätt grädde. Låt sjuda tills lagom tjock. Kontrollera med en sked att såsen bildar ett jämntjockt lager på baksidan utan att rinna av. Sila såsen i en chinois eller såll. Smaka av. 
 - Såsen kan användas som den är. Montera (rör ner) i så fall några klickar kallt smör. Eller berika såsen ytterligare enligt nedan.
 - Sauce vin blanc "ā glacer" (se film, klicka på Laurent Nadiras under bilden): Håll vinsåsen varm i vattenbad.
 - Vispa grädde till fast skum.
 - Lägg äggulor i en kastrull, tillsätt lite fond eller vatten. Vispa samman och värm upp på svag värme (< 70°C). Gulorna får inte koagulera (läs mer > Koagulation).
 - Vispa ner vinsåsen. Tillsätt vispad grädde och rör samman försiktigt.
 - Nappera: Nu kan såsen användas till att glasera fisk eller annat. Häll såsen över förlagad fisk.
 - Gratinera hastigt den förlagade fisken i ugn eller i en salamander.
 
Kockens kommentar
Såsen passar utmärkt till ljust kött, kokt fisk- tamfågel- eller kalvköttsrätter. Läs mer > Om ljusa såser.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)