
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 169

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1016 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 14%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om glasyr, glasering > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Larent Nadiras
Tillagning
Denna sås är avsedd till nappering av fisk. Fisken kokas i vitvinslag "ā court mouillement". Kokspadet används till såsen. Läs mer > Så kokas fisk.
- Fonden skall vara av en vinbaserad ljus buljong extra nerkokad (fond de cuisson, läs mer > Om buljong och fond). Vinet i buljongen skall vara av god kvalitet.
- Sauce vin blanc "par reduction" (reducerad vitvinssås): Koka upp fonden och tillsätt grädde. Låt sjuda tills lagom tjock. Kontrollera med en sked att såsen bildar ett jämntjockt lager på baksidan utan att rinna av. Sila såsen i en chinois eller såll. Smaka av.
- Såsen kan användas som den är. Montera (rör ner) i så fall några klickar kallt smör. Eller berika såsen ytterligare enligt nedan.
- Sauce vin blanc "ā glacer" (se film, klicka på Laurent Nadiras under bilden): Håll vinsåsen varm i vattenbad.
- Vispa grädde till fast skum.
- Lägg äggulor i en kastrull, tillsätt lite fond eller vatten. Vispa samman och värm upp på svag värme (< 70°C). Gulorna får inte koagulera (läs mer > Koagulation).
- Vispa ner vinsåsen. Tillsätt vispad grädde och rör samman försiktigt.
- Nappera: Nu kan såsen användas till att glasera fisk eller annat. Häll såsen över förlagad fisk.
- Gratinera hastigt den förlagade fisken i ugn eller i en salamander.
Kockens kommentar
Såsen passar utmärkt till ljust kött, kokt fisk- tamfågel- eller kalvköttsrätter. Läs mer > Om ljusa såser.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)