
Sauce bâtarde/Sauce au beurre, falsk hollandaisesås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 215

Kcal / portion: 253

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1266 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 21%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Så reds sås > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning (20 min )
- Förbered: Koka upp buljong eller vatten.
- Smält smör i en kastrull, vispa ner mjöl till en jämn smet.
- Slå i den kokande vätskan och vispa kraftigt med en ballongvisp.
- Sås: Vispa samman äggula med grädde i en stor bunke. Vispa droppvis i 1 dryg deciliter av den varma såsen. Tillsätt sedan resten av såsen i en tunn stråle under kraftig vispning.
- Häll över alltsamman i kastrullen. Koka upp under vispning och låt koka i 5 sekunder. Ta av från värmen och smaksätt med salt, peppar och citronjuice. Om såsen inte skall serveras genast täcks den med ett tunt lager smält smör.
- Smaksättning: Såsen kan innan montering smaksättas med kapris, senap blandat med smör, eller mosade sardeller. Tänk på att sardeller är mycket salta, så använd i detta fall inte salt vid såsberedningen.
- Montering: Innan servering vispas klickvis några matskedar smör (eller mer) ner i varm sås.
Kockens kommentar
Batarde = bastard, oäkting. Det är en ljus buljongsås med karaktär av en smörsås. Såsen liknar en hollandaise för att den tillreds av beurre manié (smör-mjölpasta, läs mer > Så reds sås), ägg och om den smaksätts rikligt med smör. Såsen passar till kokt fisk, kokt kyckling, kokt lamm och kokta grönsaker som sparris, blomkål, selleri och broccoli.Alternativ
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)