Sauce bâtarde/Sauce au beurre, falsk hollandaisesås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Så reds sås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sauce bâtarde/Sauce au beurre, falsk hollandaisesås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 215

Kcal / portion: 253

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1266 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 21%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 118 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Så reds sås > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning (20 min )

  1. Förbered: Koka upp buljong eller vatten.
  2. Smält smör i en kastrull, vispa ner mjöl till en jämn smet.
  3. Slå i den kokande vätskan och vispa kraftigt med en ballongvisp.
  4. Sås: Vispa samman äggula med grädde i en stor bunke. Vispa droppvis i 1 dryg deciliter av den varma såsen. Tillsätt sedan resten av såsen i en tunn stråle under kraftig vispning.
  5. Häll över alltsamman i kastrullen. Koka upp under vispning och låt koka i 5 sekunder. Ta av från värmen och smaksätt med salt, peppar och citronjuice. Om såsen inte skall serveras genast täcks den med ett tunt lager smält smör.
  6. Smaksättning: Såsen kan  innan montering smaksättas med kapris, senap blandat med smör, eller mosade sardeller. Tänk på att sardeller är mycket salta, så använd i detta fall inte salt vid såsberedningen.
  7. Montering: Innan servering vispas klickvis några matskedar smör (eller mer) ner i varm sås.

Kockens kommentar

Batarde = bastard, oäkting. Det är en ljus buljongsås med karaktär av en smörsås. Såsen liknar en hollandaise för att den tillreds av beurre manié (smör-mjölpasta, läs mer > Så reds sås), ägg och om den smaksätts rikligt med smör. Såsen passar till kokt fisk, kokt kyckling, kokt lamm och kokta grönsaker som sparris, blomkål, selleri och broccoli.

Alternativ

Hollandaise

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem