
Octapus carpaccio (lätt måltid)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 399

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1598 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 4%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om bläckfiskar > Äts ej
Bläckfiskars anatomi > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min + 12 tim )
Se film, klicka på "Hacia Mama" ovan under bilden.- Dag 1: Koka upp vatten med lök, svartpepparkorn och lagerblad.
- Spansk doppning (se kommentar): Doppa ner bläckfiskarmarna i vattnet tre gånger. Stoppa sedan ner hela fisken som skall vara täckt med vatten. Låt sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter, tills mör. Känn efter med knivspets. Ta ut och låt svalna.
- Plastflaska: För att få fina runda skivor behövs en 2-literns plastflaska. Skär/klipp av den övre avrundade övre delen så att en rak cylinder återstår.
- Forma (se filmen): Stoppa ner 2-3 fiskarmar i plastflaskan, helst så att sugkopparna är vända mot utsidan. Pressa hårt samman med hjälp av en mortelstöt eller dylikt. Häll bort utsipprande vätska. Klipp flaskkanten ovanför fisken i 5-6 stavar. Vik in kanterna mot mitten och tryck till. Plasta in flaskan dubbelt med plastfilm. Lägg in paketet i kylskåpet i minst 12 timmar.
- Dag 2: Förbered tillbehör. Halvera tomater. Lägg i bunke. Pressa citron över, salta lätt och ringla över lite olivolja. Låt stå.
- Enkel pesto: Skiva basilika, lägg i mortel. Skala och mosa vitlök och lägg i morteln. Mosa allt ordentligt med staven. Smaksätt med citron och salt. Tillsätt olivolja lite i taget tills lagom. Låt stå.
- Carpaccio: Ta ut fisken ur kylen och avlägsna plastflaskan. Skiva med mycket vass kniv Ŋ-cm tjocka skivor.
- Servera: Lägg upp på serveringsfat. Lägg på pesto och tomater. Tillsätt gärna lite extra citronjuice och olivolja. Servera ett gott bröd till.
Kockens kommentar
Bruket att doppa bläckfiskens armar tre gånger i hett vatten härstammar från Galicien i nordvästra Spanien. Enligt McClanes Encyclopedia of Fish Cookery gör doppning att proteinerna bryts ner långsamt i stället för att dra ihop sig snabbt. Därmed blir köttet mörare.Octopus är en vanligt förekommande bläckfisk. I Nordsjön ner till Afrikas Nordkust och i Medelhavet finns Vanlig octopus (Octopus vulgaris) som kan bli 1,5 meter lång och väga upp till 10 kilo. Läs mer, klicka på ingrediensen.