
Chana masala, indisk kikärtssoppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 463

GBR (GI) / port: 14
Recept: 1854 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Adam" under bilden. Filmreceptet avviker från detta recept. Där finns en enklare variant och en mer avancerad.
- Mosa (i mortel, eller mixa) skalad vitlök, skalad och riven ingefära, chili (antal enligt egen smak), citronsaft och salt. Bearbeta till fin smet. Skala och finhacka lök.
- Steka: Hetta upp matolja i en gryta på medelvärme (i Indien används ghee = skirat smör). Tillsätt senapsfrön och spiskummin när oljan börjat glänsa. Efter en liten stund (15 sek.) tillsätts lök och bakpulver. Fräs utan att bränna i 3-4 minuter. Tillsätt vatten och fortsätt cirka 10 minuter tills löken blivit mörkbrun.
- Koka ris under tiden enligt anvisning på förpackning.
- Skölj av kikärtorna i sil. Grovskär korianderblad.
- Chana masala: Tillsätt vitlökspasta ovan och rör samman. Tillsätt korianderfrön, svartpeppar, gurkmeja och garam masala. Rör om kort stund tills anrättningen doftar gott.
- Tillsätt tomater, kikärter och korianderblad (spar lite till garnering). Låt allt bli ordentligt varmt.
- Garnera med korianderblad och servera med ris.
Kockens kommentar
Chana på indiska = kikärter, masala = kryddblandning. Chana masala = kikärtsgryta smaksatt med garam masala ("varm kryddblandning") som är en speciell kryddblandning (läs mer > klicka på ingrediensen.Ghee är indiskt skirat smör på speciellt sätt. Osaltat smör får sjuda på svag värme i en timme eller mer så att allt vatten kokar bort och endast fett återstår. Sådant fett har extra lång hållbarhet och klarar upp till 250°C utan att det brynas. Läs mer > Ghee.