Chana masala, indisk kikärtssoppa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Om skirat smör, ghee >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Chana masala, indisk kikärtssoppa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 463

GBR (GI) / port: 14

Recept: 1854 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 417 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om skirat smör, ghee > %

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Adam" under bilden. Filmreceptet avviker från detta recept. Där finns en enklare variant och en mer avancerad.

  1. Mosa (i mortel, eller mixa) skalad vitlök, skalad och riven ingefära, chili (antal enligt egen smak), citronsaft och salt. Bearbeta till fin smet. Skala och finhacka lök.
  2. Steka: Hetta upp matolja i en gryta på medelvärme (i Indien används ghee = skirat smör). Tillsätt senapsfrön och spiskummin när oljan börjat glänsa. Efter en liten stund (15 sek.) tillsätts lök och bakpulver. Fräs utan att bränna i 3-4 minuter. Tillsätt vatten och fortsätt cirka 10 minuter tills löken blivit mörkbrun.
  3. Koka ris under tiden enligt anvisning på förpackning.
  4. Skölj av kikärtorna i sil. Grovskär korianderblad.
  5. Chana masala: Tillsätt vitlökspasta ovan och rör samman. Tillsätt korianderfrön, svartpeppar, gurkmeja och garam masala. Rör om kort stund tills anrättningen doftar gott.
  6. Tillsätt tomater, kikärter och korianderblad (spar lite till garnering). Låt allt bli ordentligt varmt.
  7. Garnera med korianderblad och servera med ris.

Kockens kommentar

Chana på indiska = kikärter, masala = kryddblandning. Chana masala = kikärtsgryta smaksatt med garam masala ("varm kryddblandning") som är en speciell kryddblandning (läs mer > klicka på ingrediensen.

Ghee är indiskt skirat smör på speciellt sätt. Osaltat smör får sjuda på svag värme i en timme eller mer så att allt vatten kokar bort och endast fett återstår. Sådant fett har extra lång hållbarhet och klarar upp till 250°C utan att det brynas.  Läs mer > Ghee.

Alternativ

Varma kikärter med spltorkade tomater

Kikätscurry med rotsaker

Chili med böner och majs

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem