
Blanquette de poulet, stuvad kyckling
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 482

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1928 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Om blanquette > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Ardoise" under bilden ovan. Filmreceptet avviker från detta recept. Se kommentar.
- Skär kycklingfiléerna i små bitar. Skala och finhacka lök. Skala och skiva morötter (och eventuella andra grönsaker om så önskas).
- Koka: Lägg allt i kastrull. Tillsätt timjan och lagerblad och fyll på med vatten så att det täcker. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 30 minuter. Se till att det inte kokar torrt.
- Tillbehör: Koka ris. Alternativt servera med pasta eller potatismos.
- Rensa och hacka svamp. Dela äggula från vita. Sila koket och spar spadet.
- Redning: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl under omrörning. Tillsätt lite spad i taget och rör om till en slät sås.
- Tillsätt kycklingbitarna och hackad svamp. Värm på några minuter. Rör om. Smaka av med salt och peppar.
- Före servering: Rör ner gula och crčme fraiche. Blanda väl, såsen skall tjockna lite.
Kockens kommentar
Stuvad kyckling var vanligt förr men inte numera (läs mer > Så kokas höns). Stuvad kyckling passar som fyllning i vol-au-vent (se recept > Bouchée ā la Rein).
Blanquette är ett diminutiv av franskans blanc, alltså något som är litet och vitt, eller närmare bestämt i detta fall kycklingfilé (blanc de poulet). Kan också avse vitt kött i ljus sås till exempel Blanquette de veau (se dito recept). Läs mer > Om blanquette.
Filmreceptet: 400g kycklingben och hackad lök (1 st) fräses i smör och smaksätts med salt, peppar, senap och citronjuice. Smulade buljongtärningar (2 st), skivad purjolök, morötter och selleristjälk tillsätts och lättsteks i 10+10 minuter under lock. Mjöl (1-2 msk) rörs ner och vatten (1 L) tillsätts. Efter 5 minuters kokning tillsätts crčme fraiche (0,5-1 dl), som sedan får koka en liten stund. Allt under upprepad omröring och under lock.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel