
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 872

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3487 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om kalvkött > Äts ej
Om blanchering > Äts ej
Om blanquette > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 2 tim )
Se film, klicka på "Socopa" under bilden. Grytan kan tillagas i förväg och sedan värmas upp.
- Skär köttet i 5 cm stora bitar. Skala gul lök och morot. Skär morot och selleri i bitar. Stick in nejlikor i löken.
- Blanchera köttet: Lägg köttet i en kastrull eller gryta. Tillsätt vatten till 5 cm över köttet. Koka upp och låt koka i 2 minuter. Ta upp köttet och skölj det i kallt vatten. Häll bort kastrullvattnet och skölj ur kärlet.
- Koka: Lägg tillbaka köttet och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda på svag värme. Tillsätt grönsaker, kryddbukett, salt och peppar. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme tills mört, 1,5-2 timmar. Känn efter med en gaffel eller sticka. Det får inte sjuda för länge, för då blir det torrt.
- Glacera lök: Koka smålök, buljong, socker och salt i en liten kastrull tills genomkokt. Rulla runt löken i kastrullen emellanåt. När vattnet kokat bort, rör om med en sked tills löken fått lite färg utan att svartbrännas. Ställ åt sidan.
- Svamp: Dela svampen i 4 bitar. Stek den i smör några minuter. Ställ åt sidan.
- Sås: Lyft ur kött och grönsakerna ur grytan. Låt spadet sjuda. Tillsätt lite av crčme fraichen i grytan. Låt koka i några minuter. Dra åt sidan.
- Avslutning: Knäck ägg och separera gulan. Blanda resten av crčme fraiche med äggulorna i en skål. Sila grytspadet ner i en bunke och vispa ner ägg-fraichen. Häll över i rengjord gryta. Lägg i köttbitarna (grönsakerna kastas). Tillsätt den glaserade löken och svampen. Smaka av med salt och peppar, eventuellt också med lite citronjuice. Grytan kan nu sparas och värmas upp inför servering.
-------------------------------------- - 30 minuter före servering: Skala och koka potatis eller koka ris. Finhacka persilja. Värm på grytan.
Kockens kommentar
Finskuren stuvad kalv passar väl som fyllning i vol-au-vent. Se dito recept.
Bouquet garni (aromatisk kryddbuket) är "en välfylld bukett" av olika kryddkvistar samlade i en bukett med snöre runt. Kryddorna i buketten kan variera men klassisk sammansättning är det gröna från purjolök, blad från blekselleri, några persilestjälkar, ett lagerblad och en kvist timjan. Andra kryddor kan vara mejram, kyndel och dragon. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Blanquette är ett diminutiv av franskans blanc, alltså något som är litet och vitt. Vad som avses är vitt kött skuret i bitar som kokas och serveras i vit sås. I första hand av kalv (Blanquette de veau) eller kyckling. Läs mer > Om blanquette.