Hönökaka på mjölk och smör
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 8

Om hönökaka >

 

 

Om tekakor >

 

 

Om brödkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hönökaka på mjölk och smör

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 853

GBR (GI) / port: 43

Recept: 6825 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 4%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 325 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om hönökaka > Äts ej

Om tekakor > Äts ej

Om brödkakor > Äts ej

...

Skapat av
Fredriks Fika

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölken och värm upp tills fingervarmt.
  3. Deg: Tillsätt vätskan i bunken och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt sirap, rågsikt, det mesta av vetemjölet och salt. Arbeta samman tills degen släpper från bunkens kant.
  4. Vila: Låt jäsa under duk i 40 minuter.
  5. Forma: Dela degen i antal bröd. Kavla ut på mjölat bord till rundlar 30-40 cm breda. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Picka många hål med gaffel.
  6. Vila: Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
  7. Förvärm ugnen på 250-275°C.
  8. Grädda i övre delen av ugnen 3-5 minuter tills ytan blivit brun. Lite längre vid lägre ugnsvärme. Passa så att den inte blir för brända. 

Kockens kommentar

Hönökaka bakas på klassiskt vis med råg-(sikts)mjöl, vatten och rapsolja (se recept > Klassisk hönökaka). Detta recept är snarlikt tekakor (se dito recept). Hönökaka har sitt ursprung från Hönö i Göteborgs norra skärgård. Brödet är en variant av brödkaka, läs mer > Om brödkakor. 

Alternativ

Klassisk hönökaka

Tekaka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem