Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 409

Kcal / portion: 63

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1578 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 17%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Förbered: Finhacka pistagenötter. Mal mandel i mandelkvarn, eller finhacka den till fint pulver i matberedare med knivvinge. Sikta gärna hacket och det som blir kvar i silen hackas en gång till. Enklast är att använda mandelmjöl. Önskas bitter smak tillsätt några bittermandlar eller några droppar bittermandelolja.
- Blanda mandelmjölet med socker, vaniljsocker, äggvita och citronjuice till en smet. Vispa eventuellt äggvitan först (se kommentar).
- Forma: Sprita eller klicka ut smeten glest i små högar på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Garnera med hackad pistage.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna, helst på galler.
Kockens kommentar
Dessa kakor blir ganska kompakta och platta. Önskas luftigare kakor modell italienska Amaretti (se dito recept), vispar man först äggvitan med lite citron till hårt skum (läs mer > Så vispas ägg) och med florsocker som tillsätts mot slutet.Mandelkaka brukar vanligtvis avse mjuk mandelkaka (se dito recept). Sägs i stället "mandelkakor" brukar småkakor avses. Läs mer > Om mandelkakor.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk