
Amaretti mandelbiskvier på italienskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 385

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2795 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 12%
Kolhydrater: 61%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om mandelkakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Prestofatto" under bilden.
- Mandel: Klassiskt är att mala oskalad mandeln till fint pulver tillsammans med strösocker (ej florsocker) och att smaksätta med bittermandel (se filmen). Mixa i så fall i matberedare med knivvinge till fint pulver som sedan siktas. Det som inte passerar genom sikten mixas på nytt. Enklare är att i stället använda mandelmjöl och bittermandelolja om bitter smak önskas. PS: Medföljer skal (kärnhinnan) i degen blir kakorna bruna som på bilden, utan blir kakorna beige-vita.
- Sikta mandelmjöl och florsocker och blanda väl.
- Äggvita: Dela äggvita från gula. Inte minsta lilla mängd gula får medfölja. Bunke och visp bör vara av rostfritt stål och skall vara väl rengjorda. Vispa äggvitan med lite citronjuice tills hård. Mot slutet av vispningen tillsätt vaniljsocker och strösocker i omgångar (läs mer > Så vispas ägg).
Kommentar: I filmen vispas inte vitan. I stället används lite jäsmedel för att kakorna skall resa sig, bli luftiga och krispiga. Därvid används inte heller florsocker i degen. - Förvärm ugnen på 170-180°C.
- Forma: Vänd ner (blanda) mjölsockret i äggvispet (läs mer > Så vänder man ner). Forma små runda bollar (~2 cm). Rulla dem i florsocker och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt vila i minst 15 minuter.
- Grädda tills kakorna svällt upp och börjar spricka på ytan, det tar 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.
Kockens kommentar
I detta recept vispas äggvitan till hårt skum vilket gör att degen reser sig och blir luftig. Man kan blanda vitan i degen utan att vispas vilket oftast sker. Ibland med lite bakpulver eller dylikt för att få till luftighet.Amaretto är en klassisk italiensk mandelbiskvi. Det finns många lokala varianter, men alla innehåller söt- och bittermandel, socker och äggvita. Det är mängden av olika ingredienser och tillagningssätt som varierar. Man skiljer på "secchi" (torra) där den från Saronno är mest känd och "morbidi" (mjuka) med ursprung från Sasello. Saronno och sasello är kommuner i Norra Italien, i regionerna Lombardiet, respektive Ligurien. Amaretto kan tillredas med mandelmassa (se recept > Mandelbiskvier med mandelmassa). Läs mer > Om mandelkakor.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk