Glasera med tempererad mörk choklad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 3

Så tempereras choklad >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Glasera med tempererad mörk choklad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 572

Kcal / portion: 667

GBR (GI) / port: 24

Recept: 2002 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 37%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 117 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så tempereras choklad > Äts ej

Glasering bakverk > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min + 20 min )

Se film, klicka på "Gustaf" under bilden.

  1. Choklad: Använd fin mörk choklad med hög kakaohalt (70%+). Mjölkchoklad och vit choklad kan också användas, men då krävs gelatin i smeten för att den skall stelna ordentligt (se recept > Tårtglasering med ganache). Läs mer > Glasering bakverk.
  2. Smält choklad till cirka 45°C. Rör om. Sila chokladen. Till en mindre tårta som på bilden åtgår 2-3 dl glasyr. Gör gärna för mycket glasyr för säkerhets skull, överskott kan återanvändas. Till en större tårta cirka 5 dl.
  3. Temperera: För att chokladen skall bli hård och blank måste chokladen" temperas". Det kan ske genom så kallad tablering eller med IMP-metoden (se recept > Temperera choklad). Läs mer > Så tempereras choklad.
  4. Förbered: Lägg ut smörpapper eller plastfilm på bakbordet (i filmen på ett baktråg). Ställ därpå en tårtring som är mindre än tårtan, på vilken tårtan placeras. Tårtan måste därvid vara fryst eller fast. Ett ugnsgaller kan också fungera.
  5. Glasera: Chokladen skall hålla 30-35°C. Vid varmare temperatur finns risk att tårtan smälter. Häll smält choklad över så att den rinner ner och täcker kanterna. Jämna till ovansidan med palett. Låt glasyren stelna så att den inte droppar längre.
  6. Avsluta: Lätta tårtan med handen, stick in paletten och lyft upp tårtan. Placera tårtan på fingertopparna. Skrapa med vinklad palett in mot tårtkanten för att jämna till kanten. Placera tårtan på tårtbricka eller tårtfat. Ställ in i kylen för att stelna.

Kockens kommentar

Glasering med otempererad mörk choklad kan man göra, men ytan blir inte så hård och inte heller så blank. Dessutom mjuknar glasyren lättare i rumsvärme. Värm chokladen försiktigt i mikro eller vattenbadskastrull tills smält.

Alternativ

Glaserera med ganache spegelglasyr

Mirror glaze, spegelglasyr med färg

Temperera choklad

Smälta choklad

Glasera med kolaglasyr

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem