
Florentiner, kungligt knäckgott
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 483

Kcal / portion: 79

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2378 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 29%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "köksfen Lisa" under bilden.
- Finhacka syltade/kanderade apelsinskal. Sådana skal förekommer i handeln (suckat). Kan också hemlagas (ej beaktat). Se recept via länk nedan.
- Förvärm ugnen på 175C.
- Smet: Blanda socker, honung, grädde och smör i en kastrull. Låt koka upp och sedan koka på medelvärme tills smeten tjocknar och blivit lätt gyllenbrun, cirka 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Ta av från värmen och blanda ner finhackade apelsinskal och mandelflarn.
- Forma: Fördela med teskedar små klickar smet på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Smeten flyter ut under bakningen och behöver plats (8-12 st/plåt). Platta ut kakorna med blöt hand.
- Grädda mitt i ugn 7-10 minuter. Passa noga så att de blir gyllenbruna men inte brända. Ta ut och låt kallna.
- Garnera: Smält choklad försiktigt, får inte bli för varm (läs mer > Så smälts choklad). Pressa ner kakornas undersida i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Låt chokladen stelna i kylskåp.
Kockens kommentar
Florentiner är knäckiga toscaliknande små kakor med syltade apelsinskal och mörk choklad. Originalmässigt varken innehållande mjöl eller ägg, fast sådana recept förekommer. De blir då små toscapajer och inte lika goda, anser vi på Kockskolan. I filmen tillreds kakorna i muffinsform vilket tenderar till lite tjockare knäcklager. Kockskolan anser dock att "riktiga" florentiner skall vara tunna platta kakor, vilket de blir om de bakas på en slät plåt.Florentiner förutsätts (antas) härstamma från Florens på grund av namnet, men så är det troligtvis inte utan snarare från Frankrike. Det mest troliga är att den skapades av en konditor i Versailles åt kung Louis XIV inför ett besök hos svärföräldrarna av Medicefamiljen i Florens runt sekelskiftet 1600-1700. Ingredienserna talar också för att det är en fransk skapelse.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk