Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 443
            Kcal / portion: 370
            GBR (GI) / port: 3
Recept: 3703 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 28%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 175ºC. Smöra och bröa en springform.
 - Sockerkaka: Smält matfett och låt det svalna.
 - Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, först försiktigt sedan snabbare.
 - Blanda mjöl med bakpulver.
 - Tillsätt smör, mjölk och mjölet lite i taget och vispa samman till jämn smet. Lite mald bittermandel i smeten ger tårtan extra karaktär.
 - Grädda: Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Testa med trästicka som skall vara torr om kakan är klar. Ta ut och låt svalna något.
 - Garnityr: Blanda under tiden ingredienserna till glasyren i tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills trögflytande.
 - Bred glasyren på kakan och sätt tillbaka i ugnen i 10-15 minuter tills glasyren fått lite färg.
 - Förvaras svalt upp till 4 dagar. Kan frysas i tre månader.
 
Kockens kommentar
Toscakaka är ett svenskt bakverk skapad i början av 1900-talet och döpt efter Puccinis opera Tosca. "Tosca" innebär i allmänhet finbröd med segt mandeltäcke. Smeten har sitt ursprung från orienten, då med honung i stället för socker och är välkänd i Schweiz i mitten av 1800-talet.
 I stället för sockerkaka kan man tillaga söt pajdeg som botten. Se recept > Toscapaj. Läs mer > Om sockerkaka. 
Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk