Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 10

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Om tårtor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Toscakaka, toscatårta - sockerkaka med mandelglasyr

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 443

Kcal / portion: 370

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3703 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 28%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 84 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Om tårtor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Smöra och bröa en springform.
  2. Sockerkaka: Smält matfett och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, först försiktigt sedan snabbare.
  4. Blanda mjöl med bakpulver.
  5. Tillsätt smör, mjölk och mjölet lite i taget och vispa samman till jämn smet. Lite mald bittermandel i smeten ger tårtan extra karaktär.
  6. Grädda: Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Testa med trästicka som skall vara torr om kakan är klar. Ta ut och låt svalna något.
  7. Garnityr: Blanda under tiden ingredienserna till glasyren i tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills trögflytande.
  8. Bred glasyren på kakan och sätt tillbaka i ugnen i 10-15 minuter tills glasyren fått lite färg.
  9. Förvaras svalt upp till 4 dagar. Kan frysas i tre månader.

Kockens kommentar

Toscakaka är ett svenskt bakverk skapad i början av 1900-talet och döpt efter Puccinis opera Tosca. "Tosca" innebär i allmänhet finbröd med segt mandeltäcke. Smeten har sitt ursprung från orienten, då med honung i stället för socker och är välkänd i Schweiz i mitten av 1800-talet.

I stället för sockerkaka kan man tillaga söt pajdeg som botten. Se recept > Toscapaj. Läs mer > Om sockerkaka. 

Alternativ

Toscapaj

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem