
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 417

Kcal / portion: 282

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3382 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 22%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Förvärm ugnen på 175C. Smöra in och bröa en sockerkaksform.
- Smet: Blanda potatismjöl med bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smält eller rumsvarmt smör och vispa poröst (elvisp 5 minuter).
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt (elvisp 10 minuter). Tillsätt äggvispet i smörblandningen, lite i taget under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjak om så önskas, inte nödvändigt men klassiskt. Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna något. Stjälp upp och låt kallna, gärna över natt övertäckt. Hållbar i en vecka och blir godare för var dag. Nybakad smakar den annorlunda.
Kockens kommentar
Detta är en god kaka, även om det kanske inte låter så. Potatismjölet ger en speciell konsistens, av många som upplevt kakan i sin ungdom mer omtyckt än vanlig sockerkaka.Sandkakor: Sandkaka brukar avse denna klassiska torra, lite gryniga sockerkaka (därav namnet), bakad med potatismjöl och en större mängd ägg. Det finns också "sandkakor" som avser mördegskakor tillagat med brynt matfett som får svalna, vilket ger kakorna sandig yta (se recept > Ökensand, sandkakor).
Kakan på bilden bakad av Fredrik är lite annorlunda än vad som här anges och innehåller valnötter. Klicka på "Fredrik" under bilden för att komma till hans hemsida.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk